MEĐU IZMEĐU

DNK KOJA GUTA TUĐE GENE

221 pregleda

U dvorištu u Kaliforniji otkriveni su tajanstveni lanci DNK, koji, izgleda, asimiliraju gene iz mnogih različitih organizama u svom okruženju.

Naučnici su te elemente nazvali borgovi”, prema civilizaciji iz američke naučnofantastične serije Zvezdane staze”, koja asimilira druga tehnološki napredna društva. Otkriće tih borgova” moglo bi pomoći u razumevanju evolucije mikroorganizama, njihove interakcije u ekosistemu i ulogu u okolini.

Mikrobiološkinja Džil Banfild sa Univerziteta Berkli smatra da bi „borgovi” mogli predstavljati značajno otkriće.Nisam bila toliko uzbuđena od otkrića CRISPR-a. Pronašli smo nešto zagonetno što je, poput CRISPR-a, povezano s genomima mikroba”, napisala je ona na Tviteru, a prenosi Science Alert. Dotična naučnija je prve primerke našla u blatu u svom dvorištu. U saradnji s genetičarom Basem Al-Šaubom sa istog univerziteta radila je na projektu pronalaženju virusa što napadaju anoksične mikrobe poznate kao arheje, koji žive u močvarnom okruženju. No, u blatu su slučajno pronašli nešto iznenađujuće – strukturu DNK koja se sastoji od gotovo milion baznih parova.

Nakon analize otkrili su da je više od polovine gena bilo novo, da je struktura imala ogledalske sekvence na kraju svake niti i pokazivala sposobnost samokopiranja. Zapanjeni istraživači počeli su da pretražuju baze podataka DNK da bi pronašli sličnu strukturu. Identifikovali su 19 sekvenci za koje se činilo da odgovaraju profilu.Još nije jasno o kakvim se to strukturama DNK tačno radi, ali zasigurno su fascinantne. Pripadaju klasi koje se nazivaju ekstrahromozomski elementi (ECE), a mogu se naći van hromozoma koji sadrži većinu genetskog materijala organizma.

ECE su ogromni, sami se umnožavaju i mogu se naći u ćelijskim jedrima i van njih. Primeri uključuju plazmide i virusnu DNK.Niti možemo dokazati da su to arhealni virusi ili plazmidi ili minihromozomi, niti možemo dokazati da nisu”, navode naučnici u istraživanju pod naslovom Borgs are giant extrachromosomal elements with the potential to augment methane oxidation objavljenom u bioRxiv-u.

Čini se da borgovi” dele mnogo sekvenci gena iz drugih elemenata i mikroba. Naučnici smatraju da su ih ECE-ovi apsorbovali i asimilirali. S druge strane, možda su ti zajednički geni rezultat onečišćenja okoline.Sekvenciranje je otkrilo da imaju zajedničke odlike s rodom arheja zvanim metanoperedens, koja oksidiše metan, što sugeriše da bi strukture mogle biti povezane s tim određenim mikrobima. Zapravo, mogli ni biti uključeni u taj proces. Ako su borgovi” stvarni, a ne rezultat zagađenja, mogli bi povećati sposobnost metanoperedens-a da oksidiše metan. To bi značilo da se radi o do sada nepoznatom procesu i da bi ti

ECE-ovi mogli imati do sada nepoznatu ulogu u regulaciji atmosfere.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar