MEĐU IZMEĐU

DNK, MRŠAVLJENJE, RAK

246 pregleda
Shutterstock

Otkrivena veza između oštećenja naslednog zapisa i naglog gubljenja kilograma kod obolelih od kancera.

Jedna od veoma ozbiljnih posledica karcinoma jeste nagli gubitak telesne težine, apetita i mišićne mase koji može da se dogodi kod nekih pacijenata u kasnijem stadijumu bolesti. Ovaj sindrom poznat, kao kaheksija, može da se pokrene i kod drugih ozbiljnih stanja, uključujući bolesti srca i HIV.Osim toga, nasleđena verzija sindroma može da ima uticaja i na decu. Poznat i kao Kokejnov sindrom, prouzrokuje ozbiljnu pothranjenost i iscrpljenost, što je paralelno sa efektom kaheksije, piše The Guardian.

„U slučaju pacijenata s karcinomom, pojedinci mogu da od sasvim normalnog izgleda dođu do toga da su im potrebna invalidska kolica zbog gubitka mišićne mase i gubitka težine za samo nekoliko meseci, rekao je onkolog profesor Čarli Sventon iz Instituta Krik u Londonu i dodao da je „to prilično zastrašujuće. Uprkos značajnim naučnim naporima, uzroci kaheksije ostali su misterija. Međutim, nedavni rad britanskih istraživača pobudio je nadu da se naučnici približavaju nekim od uzroka ove bolesti.

Tim naučnika predvođen profesorom Ketanom Patelom, direktorom MRC Weatherall Institute of Molecular Medicineu Oksfordu, nedavno je povezao ovu bolest sa oštećenjem DNK koji ometa hemijske glasnike koji se šalju u mozak, uzrokujući oslobađanje hormona koji potiskuju apetit. Rezultat toga je ozbiljan gubitak telesne težine.Istraživači su otkrili da se ovaj proces često pokreće kada se prirodni formaldehid nakupi u krvotoku osobe. Kada se to filtrira u bubrezima, njihove ćelije u tom procesu trpe oštećenje DNK. To, zauzvrat, uzrokuje da njihovi bubrezi luče hormon koji šalje poruku mozgu da potisne apetit.

„Kada osoba prima hemoterapiju, dobija hemijsku supstancu koja napada DNK na isti način kao što to čini formaldehid. Drugim rečima, to može da ošteti DNK i pokrene signale koji govore mozgu da potisne apetit”, objasnio je Patel.Istraživanje, takođe, ukazuje na mogući put za lečenje problema, dodao je on.Glasnik koji bubreg šalje u mozak je hemikalija nazvana GDF15, što je otkriće koje ima važne kliničke implikacije.To ukazuje na to da bismo mogli da lečimo gubitak težine kod pacijenata koji su podvrgnuti hemoterapiji primenom antitela koje neutrališe GDF15”, objasnio je Patel.

Međutim, Čarli Sventon smatra da da je potreban oprez: Ovo je fascinantna i važna studija. GDF15 je jedan poznati mehanizam koji doprinosi razvoju kaheksije, ali neće biti jedini. Potrebno nam je više ovakvih radova da bismo hitno razumeli druge puteve i uzroke jer znamo da ovaj sindrom doprinosi našoj nesposobnosti da lečimo pacijente kada postanu slabiji.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar