MEĐU IZMEĐU

DREMKA ZA VEĆI UČINAK

172 pregleda
Yahoo

Kapsula za spavanje stojeći će povećati produktivnost zaposlenih.

Japanski naučnici razvili su posebnu kapsulu koja zaposlenima omogućava da na poslu tokom pauze zadremaju u stojećem položaju. Džirafnep” je kreiran po uzoru na dugovrate životinje poput lama, alpaka i žirafa koje nekada zaspu u vertikalnom položaju.Japanci su poznati kao veliki radoholičari koji na poslu provode i po 14 do 16 sati dnevno marljivo radeći. Ipak, i njima je potreban odmor, a otud i ideja japanske kompanije Kojudžu Gohan da se kreira posebna, inovativna kapsula u kojoj zaposleni mogu da dremnu tokom pauze na poslu.

Kapsula je po veličini najpribližnija telefonskoj govornici, visne oko dva i po metra i širine oko 1,2 metra, a sadrži niz platformi na koje se čovek može nasloniti u što prirodnijem položaju za spavanje, dok posebni zidovi blokiraju buku koja dolazi sa spoljašnje strane. Unutar kapsule nalazi se i senzor za dim i diskretna rasveta.Dizajneri kapsule tvrde da će pomoći u poboljšanju produktivnosti zaposlenih i njihovom opštem zdravlju.

Naučna istraživanja pokazala su da mnogi ljudi doživljavaju fizički umor i stres, ali da kratak san tokom posla može umnogome poboljšati performans zaposlenihIpak, dizajneri preporučuju da spavanje u kapsuli ne traje duže od 20 minuta, jer se tako može omesti noćni san. Uređaji poput ovoga u budućnosti bi mogli da se nađu ne samo u japanskim kancelarijama, već i u lokalnim restoranima, kafićima i drugim poslovnim prostorima, čime će se svim zaposlenima dati prilika da se brzo oporave tokom dana.

(RT)

O autoru

administrator

Ostavite komentar