MEĐU IZMEĐU

DUVAN MLADE ZAGLUPI

169 pregleda
Shutterstock

Maloletnici koji podlegnu pritisku vršnjaka i počnu pušiti verovatno to čine jer imaju manje sive tvari u delu mozga što utiče na donošenje odluka i poštovanje pravila. U dodatku na to mladi koji razviju naviku pušenja imaju tendenciju do kraja svojih tih godina doživeti smanjenje sive tvari u delu mozga koji kontroliše upravljanje zadovoljstvom. Tako proizlazi iz studije o uticaju pušenja na adolescente i mlađe punoletne osobe u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Irskoj, koja su sproveli univerziteti Kembridž, Fudan i Vorvik objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Nakon što su uporedili rezultate snimanja mozga učesnika koji su počeli da puše do 14. godine sa onima koji nisu i ponovili postupak za iste ispitanike od 19 i 23 godine, otkrili su da u proseku maloletnici koji su počeli pušiti do 14. godine imaju znatno manje sive materije u delu levog frontalnog režnja povezanog s donošenjem odluka i kršenjem pravila”.Siva masa, tkivo koje obrađuje informacije i sadrži sve neurone organa, doživljava svoj vrhunac rasta pre adolescencije, iako se ukupni razvoj mozga nastavlja u odraslom dobu.

Tim naučnika je, takođe, ustanovio da su ljudi koji su počeli da puše sa 14 godina imali gubitak sive tvari u desnom prefrontalnom korteksu”, što je isto tako deo mozga povezan s prekomernim opijanjem i korišćenjem marihuane.Manje sive mase u ovoj oblasti mozga može ograničiti kognitivnu funkciju, što dovodi do niže samokontrole i sklonosti rizičnom ponašanju, kao što je pušenje”, rekla je Barbara Sahakijansa Odsekaa za psihijatriju Univerziteta Kembridž.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar