МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕЛЕКТРИЧНИ ЧУВАРКУЋА

Заштитни уређај

Уградњом уређаја у кућну инсталацију врши се заштита свих електричних справа, а самим тим штити од  непожељних последица које могу настати.

Уређај који сам изумео има функцију да заштити електричне справе у домаћинствима (телевизор, компијутер, замрзивач, фрижедер, адаптер за мобилни, фиксни телефон и многе друге електронске). До оштећења, односно прегоревања може доћи у случају прекида нултог проводника електричне мреже.

Горан Митић

Прекид нултог проводника најчешће настаје код ваздушних електричних водова, због старости проводника, лоших временских услова и нестручно урађених електричних водова. Оштећење кућних електричних уређаја настаје и у току радова на мрежи, тј . ако дође до замене фазног и нултог проводника при повезивању.

Уређај се уграђује на разводној табли у
кући, а да би исправно функционисао
неопходно је да FID склопка буде исправна
и да уземњење буде исправно урађено.

У свим поменутим случајевима долази до знатно већег напона на који су прикључени монофазни уређаји, а то је најчешће 380 волти. Уградњом уређаја у кућну инсталацију врши се заштита свих електричних справа, а самим тим штити од  непожељних последица које могу настати. Инвестиција за инсталирање је замемарљиво мала у односу на штету која може настати оштећењем кућних уређаја и штете која може настати у домаћинству као последица прегоревања неког електричног или електронског апарата. 

Златна медаља из Кине

Уређај се уграђује на разводној табли у кући, а да би уређај исправно функционисао неопходно је да FID склопка буде исправна и да уземњење буде исправно урађено. Ова заштита функционише уколико је дошло да прекида нултог проводника испред FID склоке, то значи на самој електричној мрежи, на електрином стубу или конзоли на кући и у самој кућној електричној инсталацији пре FID склопке.

Kућни електрични уређаји биће заштићени и у случају погрешне везе прикључног кабла, тј. замене фазног и нултог проводника. Уређај има два контакта за повезивање, један се везује за нулту (0) сабирницу иза FID склопке, а други за сабирницу уземљења.

На основу практичне примене и испитивања  уређаја, која трају око десет година, у више  кућних  инсталацији није долазило до  нежељених појава или било којих последица. Произвођач је „Стевановић трафо” из Ниша.

Горан Матић

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар