?> ЕЛЕКТРОНСКИ НЕПИСМЕНИ | Galaksija Nova
ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

ЕЛЕКТРОНСКИ НЕПИСМЕНИ

Илустрација (veeyeskay.com)

Неуки бизнисмени су свој електронски идентитет потпуно дали неком другом у руке, не схватајући могуће лоше последице, попут крађе идентитета.

Лазар Бошковић

Много се и често прича о електронској управи, а мало се и ретко грађанима дају општа објашњења и практична упутства како да свој живот убрзају и олакшају користећи електронске сервисе. Чак и они који имају електронски сертификат често не разумеју шта је то и како се користи.

Прича из живота једног београдског књиговође каже да од педесетак његових клијената, власника приватних фирми, само неколико њих зна да потпише завршни рачун електронским потписом, а да му сви остали дају свој електронски сертификат (а и PIN) да он то уради уместо њих.

Ако је такво стање међу способнијом популацијом која има свој приватни бизнис, онда је стање међу непословним делом становништва вероватно много поразније.

Међутим, у овом примеру постоји један опаснији детаљ – неуки бизнисмени су свој електронски идентитет потпуно дали неком другом у руке, не схватајући могуће лоше последице, попут крађе идентитета. Зато кренимо редом, од основа електронског идентитета, јер е-сертификат, и њиме креиран е-потпис, може и треба да има сваки одрасли грађанин.

Разликујете ли е-сертификат од е-потписа?

Електронски потпис замењује у дигиталном свету стварни, својеручни потпис корисника, а за његову примену је неопходан електронски сертификат, који потврђује везу података за проверу електронског потписа и идентитета потписника.

Практично, е-потпис је резултат процеса е-потписивања насталог употребом е-сертификата и пратећег PIN-а. Нису сви е-сертификати уједно и квалификовани, а баш такве захтева домаћа еУправа.

Квалификовани електронски сертификат (КЕС)повезује јавни криптографски кључ корисника и идентитет корисника. КЕС и његов припадајући тајни криптографски кључ чувају се на паметним картицама (каква је и чипована лична карта) или USB паметним токенима, који уз одговарајући PIN формирају квалификовани е-потпис или служе за е-пријављивање.

Илустрација (Key Differences)

Квалификовани електронски потпис (КЕП) је е-потпис креиран путем КЕС-а, којим се поуздано гарантује идентитет потписника и интегритет потписаних е-докумената или порука е-поште, а онемогућава накнадно порицање одговорности за њихов садржај.

Практично гледано, КЕС је лични идентификациони документ у дигиталном свету, у облику картице, чиповане личне карте или USB токена.

КЕС омогућава е-потписивање, уз пратећи PIN, тако што верификује КЕП, чиме се потпуно замењује својеручни потпис и потврђује аутентичност потписаног е-документа или поруке е-поште. КЕС омогућава и е-пријављивање, тако што, уз PIN, гарантује аутентичност идентитета при коришћењу е-сервиса.

Укратко: набавите КЕС код неког сертификационог тела (МУП, Пошта, Привредна комора Србије…), да бисте могли да се електронски пријављујете или помоћу КЕП-а да се електронски потписујете. Али чувајте КЕС и PIN као зеницу ока свог или отисак палца свог – не дајте их другима, јер онда они могу да се лако, у дигиталном свету, претварају да су ви.

Е-сертификовани могу да се е-потписују и е-пријављују

За е-потписивање неког е-документа потребни су КЕС, подешен рачунар са софтвером и читачем картица или USB токена, као и датотека коју желите да потпишете (нпр. Word или PDF документ). За е-пријављивање на неки од е-сервиса потребни су КЕС и већ поменути рачунар, софтвер и читач.

Наравно, у оба случаја је потребан и PIN. Упутство за подешавање рачунара, инсталирање софтвера и повезивање читача добијају се уз набављени КЕС, а све то се ради само једном и траје неколико десетина минута или краће.

На тај начин је за свакога, био он обичан грађанин или предузетник или овлашћено лице у некој фирми, заувек укинута потреба за својеручним потписом тамо где му није место, тачније тамо где га е-потпис супериорно замењује.

Сви знате онај чести, стари, наопаки сценарио из бирократског живота: „Одштампајте овај документ из прилога поруке е-поште, потпишите се, скенирајте га, па нам га пошаљите назад е-поштом”. Зар не звучи лепше, брже и еколошкије: „Потпишите електронски овај документ и вратите нам га е-поштом”?

Наравно, време и живце штеди и коришћење електронских сервиса, као што су еУправа (euprava.gov.rs), еПорези (eporezi.purs.gov.rs), Локална пореска администрација (lpa.gov.rs) или еРегистрација предузетника и привредних друштава (reid.apr.gov.rs).

И многих других е-сервиса, који већ служе или ће тек да служе за смањивање редова пред државним и другим шалтерима. Али, много управних послова још вапи за својом е-верзијом…

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар