TEHNOUTOPIJA

EVOLUCIJA STRAHA

233 pregleda
Pixabay

Petar Nurkić

Nikad ne veruj računaru koji ne možeš da baciš kroz prozor.

Stiv Voznijak (suosnivačkompanije Apple)

Na kraju, na ironičnu opasku Stiva Voznijakova možemo da odgovorimo činjenicom da računari postaju sve lakši i lakši za razliku od prethodnih generacija pentijuma”i komodora”. Mnogo opasniji su oni koje lako možemo da bacimo kroz prozor, jer vrlo brzo neće ni imati materijalnu formu već dimenziju informacionog oblaka.

Iako postoje brojne interpretacije tehnofobije, možemo da uočimo zajednički sadržalac za sve varijacije – što je tehnologija naprednija, to strahovi evoluiraju u sve kompleksnije. Strah od automata možemo ishitreno da nazovemo iracionalnim, ali ne treba zanemariti interesantne nalaze društvenih naučnika koji izdvajaju neke utemeljene argumente ove pojave. S druge strane sve učestalija je i pojava tehnofilije, pozitivističkog stava da se svi društveni problemi mogu rešiti napretkom tehnologije i naučnim dostignućima. Istraživanja sprovedena između 1992. i 1994. godine pokazuju da čak 29% studenata pokazuje znake tehnofobije.

Razvojni psiholozi smatraju da postoje tri vrste tehnofobije: (1) nelagodni korisnici; (2) kognitivni tehnofobi; i (3) anksiozni tehnofobi. Međutim, postoji jedna optimistična nota tehnofobije, a to je potreba za objašnjenjem i razumevanjem. Kroz umetničku viziju straha i nelagodnosti prema tehnologiji mi postavljamo veliki broj velikih pitanja. Dijalog takve vrste nam omogućava da na njih i odgovorimo i da identifikujemo neke od realističnijih opasnosti tehnologije. Nakon toga vrlo brzo možemo da korigujemo i limitiramo adresirane pretnje. Interesantno, odgovor na pitanja tehnofobije može da zadovolji nova tehnologija uređaja koji kontrolišu i ograničavaju neke nove uređaje.

(OPŠIRNIJE u novom štampanom broju GALAKSIJE: kliknite iznad naziva časopisa na ikonicu PRETPLATA).

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar