MEĐU IZMEĐU

NIŠTA NEĆE BITI STVARNO

226 pregleda
Ilustracija

Istina je da zbog filtera i drugih dodataka ništa više nije stvarno na društvenim mrežama. Ispod njih su ipak prava lica i pejzaži, ali kad fotografije bude preuzela veštačka inteligencija (AI), sasvim je sigurno da će se sve promeniti. AI generatori slika su popularni već neko vreme, a najnoviji je Stable Diffusion. Budući da je open-source, to znači da je lako dostupan, pa svima koji imaju računar i pristojan GPU omogućava da naprave sliku bilo čega što im padne na pamet. Može da imitira bilo koji stil, a na osnovu opisnih rečenica koje se otpremaju u sistem reči pretvara u magiju koja se brzo ukazuje na ekranu.

Neki umetnici su oduševljeni novim mogućnostima, drugi ih preziru. Čovečanstvo uglavnom nije svesno ubrzane tehnološke revolucije koja se odvija u zajednicama na platformama Twitter, Discord i Github, a eksperti ukazuju na to da se radi o napretku koji može da se poredi s pojavom prve kamere. Stable Diffusion predvodi taj novi talas deep learning alatki koje će zauvek promeniti vizuelne umetnosti.

To što je Stable Diffusiondostupan svima brine eksperte koji su upozorili da se radi o etičkom problemu. Prilika da bilo ko može da koristi ovakav sistem bez ikakvih ograničenja mogla bi da dovede do toga da ništa više ne bude stvarno na internetu, a najveći problem je u tome što nema ograničenja koja imaju stariji alati, pa Stable Diffusionmože da stvara i one prizore koji se smatraju štetnim, a tako da izgledu vrlo uverljivo.

(PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar