ТРЕЋИ СМЕР

ФУЛЕРЕНСКА СРБИЈА

Илустрација

Илустрација

Из вишегодишњих истраживања и технолошких испитивања проистекло је неколико врхунских високотехнолошких производа који се продају широм света.


Станко Стојиљковић

На шта сте помислили прочитавши наслов? Не брзајте, ионако ћете погрешити. Имате оправдање, јер ни надлежни то не знају, а морали би по службеној дужности.

Ко? Рецимо, Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Ако не верујете, позовите их телефоном или приупитајте у електронској поруци. И да се ту зауставимо с неугодним пропитивањем.

Ајде да се више не мучимо. У земљи из наслова (звучи као укрштеница) годинама се научно проучавају и проверавају поједина својства угљеника 60 (C60). Једног од три појавна облика (алотропска модификација) овог хемијског елемента у природи, који је однекуд стигао на Земљу након постања космоса.

Дакле, молекул угљеника са 60 атома, савршено поређаних у виду петоуглова и шестоуглова у својеврсну лопту (фулерен). Са савршеним устројством и чудесним својствима, закључили су научници, који су потом открили његову сабраћу са више атома у решетки.

За дивно чудо, опажен је најпре у лабораторији, а затим и у космичком бескрају из којег потиче. Откриваче и описиваче није мимошла Нобелова награда с пратећом светском славом.

И тако је пре више од три деценије, хвалоспевно описиван, бануо у Србију. На Машинском факултету је уснимљен, први пут у свету, под микроскопом са изузетно великим увеличањем. Затим је слика осванула на насловници чувеног часописа „Сајенс.

Шта је потписник (ја) хтео да поручи именом и презименом (придевом и именицом) колумне?

Повећа дружина научника, освежена веома даровитим подмлатком, годинама већ изучава непознате одлике угљеника 60 и примењује их у неколиким високотехнолошким производима који се продају широм света. Са десетак игледних српских факултета и из института. И са исто толико из иностранства. Све под окриљем компаније „Цептер интернешенел. (Одабрани чланци су објављени крајем прошле године у „Галаксијином специјалном иудању на енглеском – Zepterʼs nanoworld).

И напослетку: из речених истраживачко-технолошких прегнућа до сада је проистекло пет међународних патената, око 15 научних радова у иностраним часописима са SCI листе, прва у свету монографија посвећена фулерену, књига на енглеском о нанотехнологијама и одељак у Светској енциклопедији.

Надам се да сам напокон оправдао наслов.

(Илустрација Hyperlight eyewear/Zepter International)

О аутору

Stanko

Оставите коментар