TREĆI SMER

FULERENSKA SRBIJA

490 pregleda
Ilustracija

Iz višegodišnjih istraživanja i tehnoloških ispitivanja proisteklo je nekoliko vrhunskih visokotehnoloških proizvoda koji se prodaju širom sveta.


Stanko Stojiljković

Na šta ste pomislili pročitavši naslov? Ne brzajte, ionako ćete pogrešiti. Imate opravdanje, jer ni nadležni to ne znaju, a morali bi po službenoj dužnosti.

Ko? Recimo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ako ne verujete, pozovite ih telefonom ili priupitajte u elektronskoj poruci. I da se tu zaustavimo s neugodnim propitivanjem.

Ajde da se više ne mučimo. U zemlji iz naslova (zvuči kao ukrštenica) godinama se naučno proučavaju i proveravaju pojedina svojstva ugljenika 60 (C60).Jednog od tri pojavna oblika (alotropska modifikacija) ovog hemijskog elementa u prirodi, koji je odnekud stigao na Zemlju nakon postanja kosmosa.

Dakle, molekul ugljenika sa 60 atoma, savršeno poređanih u vidu petouglova i šestouglova u svojevrsnu loptu (fuleren). Sa savršenim ustrojstvom i čudesnim svojstvima, zaključili su naučnici, koji su potom otkrili njegovu sabraću sa više atoma u rešetki.

Za divno čudo, opažen je najpre u laboratoriji, a zatim i u kosmičkom beskraju iz kojeg potiče. Otkrivače i opisivače nije mimošla Nobelova nagrada s pratećom svetskom slavom.

I tako je pre više od tri decenije, hvalospevno opisivan, banuo u Srbiju. Na Mašinskom fakultetu je usnimljen, prvi put u svetu, pod mikroskopom sa izuzetno velikim uveličanjem. Zatim je slika osvanula na naslovnici čuvenog časopisa „Sajens.

Šta je potpisnik (ja) hteo da poruči imenom i prezimenom (pridevom i imenicom) kolumne?

Poveća družina naučnika, osvežena veoma darovitim podmlatkom, godinama već izučava nepoznate odlike ugljenika 60 i primenjuje ih u nekolikim visokotehnološkim proizvodima koji se prodaju širom sveta. Sa desetak iglednih srpskih fakulteta i iz instituta. I sa isto toliko iz inostranstva. Sve pod okriljem kompanije „Cepter internešenel. (Odabrani članci su objavljeni krajem prošle godine u „Galaksijinom specijalnom iudanju na engleskom – Zepterʼs nanoworld).

I naposletku: iz rečenih istraživačko-tehnoloških pregnuća do sada je proisteklo pet međunarodnih patenata, oko 15 naučnih radova u inostranim časopisima sa SCI liste, prva u svetu monografija posvećena fulerenu, knjiga na engleskom o nanotehnologijama i odeljak u Svetskoj enciklopediji.

Nadam se da sam napokon opravdao naslov.

(Ilustracija Hyperlight eyewear/Zepter International)

O autoru

administrator

Ostavite komentar