MEĐU IZMEĐU

FULERENIJANCI I JA

313 pregleda

Nisam nikad tražio vanzemaljce, a možda sam ih slučajno sreo usred Beograda. Na petom spratu Mašinskog fakulteta smo se lepo družili. Čak su obećali da će mi se javiti, da ne ispadne da sam uzalud delio posetnice. Da vas više ne mučim, poštovni čitaoci. Nazvao sam ih Fulerenijanci, zvuči kao stanovnici neke daleke planete. A oni su, u stvari, družina visokoškolaca na master i doktorskim studijama, koja je ustanovila početničku inovativnu kompaniju ZeptoHyperTech, u sastavu ZEPTER GROUP. Nazvao sam ih po najsavršeijem molekulu u kosmosu, fulerenu (CO60), koji izučavaju iz raznih uglova i primenjuju u različitim proizvodima, pod budnim okom prof. dr Đure Koruge. Nemojte se iznenaditi ako uskoro njihova promišljanja osvanu i na stranicama „Galaksije.

Naravoučrnije: osmotrite ih pažljivo iz oba ugla, ukoliko nešto primetite što je meni promaklo brzo mi javite.

(Uputstvo: naslov ćitajte razdvojeno ili razdelno, po Vuku „kao što je napisano, da me nadležni ne optuže za uvođenje na mala vrata nepoznate pojave).

O autoru

administrator

2 komentara

 • Poštovani,

  ja bih Vas zamolio da promišljanja dragih ljudi ostavite za ovaj sajt a ne za magazin, koji bi trebalo da je časopis za popularizaciju nauke, a ne naučni časopis – bar ja tako shvatam, ali Vi svakako vodite uredjivačku politiku… Baš su tekstovi g-ina Koruge najnerazumljiviji koje sam ikada pročitao, a sumnjam da će ih prosečni čitaoc magazina takođe razumeti, naravno, ukoliko nije vrhunski stručnjak biohemije, biofizike i sličnih disciplina.

  Naravno da je moja želja da časopis ide koracima stare Galaksije, ali verovatno ništa od toga. Moram da priznam da sam razočaran tekstovima koji bi trebali da budu razumljiviji široj publici, a da mlade ljude polako usmerevaju na put nauke.

  Na svu sreću postoje takvi magazini u Srbiji: Planeta, National Geographic Srbija, Elementi, Odiseja. Ja ih rado čitam i preporučujem svima koje nauka zanima.

  Vama želim sve najbolje i da sa mnogo uspeha vodite ovaj portal i magazin.

  Pozdrav,

  Goran

  • Dragi Gorane, dragoceno nam je svako mišljenje, pogotovo čitalačko. Galaksija zaista nimalo ne podseća na nabrojane magazine, a ni na svoju prethodnicu koju sam, takođe, imao zadovoljstvo da uređujem. Ona je u doslovnom smislu naučni magazin, stepenicu-dve ispod naučnog časopisa. Takvo izdanje nikada nije postojalo na ovim prostorima, treba vremena da se na to navikne. U svakom slučaju, mogu da je prate obrazovani pojedinci, od maturanata odlikaša do akademika. Jedinstvenost koncepta ogleda se u tome što autori bez ičijeg uplitanja, pa i mojeg, iskazuju svoje poglede na pojedine pojave i istraživanja. Što se profesora Đure Koruge, tiče on je u Galaksiju doneo najuzbudljivije i najsavremenije traganje za svojstvima fulerena ili ugljenika-60, kakvo se nigde drugde u svetu ne primenjuje. I za to treba malo vremena da se shvati smisao takvog poduhvata. Zahvaljujem na iskrenim i dobronamernim opaskama,. Svako dobro, Stanko Stojiljković
   P.s. pogledajte kolumnu 8 ili 12 h, izaberite (https://galaksijanova.rs/8-ili-12-h-izaberite/) i uverićete se da je ovakav uređivački pristup izazvao znatiženju u svetu kao nijedan do sada naučnopopularni časopis ili magazin sa jugoslevenskih prostora do sada.

Ostavite komentar