MEĐU IZMEĐU

GALAKSIJA ČUDOVIŠTE

394 pregleda
NASA

Otkrivena najveća do sada, teško je zamisliti koliko je velika.

Radio-galaksija Alcyoneus udaljena je od nas oko 3 milijarde svetlosnih godina, a prostire se 5 megaparseka u svemiru, odnosno nevjerojatnih 16.3 miliona svetlosnih godina. Radi se o do sada najvećoj otkrivenoj galaksiji.Divovske radiogalaksije jedna su od velikih misterija u svemiru. Sastoje se od galaksije domaćina, skupa zvezda koje kruže oko galaktičkog jezgra u kojem se nalazi supermasivna crna rupa, ali i ogromnih mlazeva koji izbijaju iz galaktičkog središta.

Ti mlazevi, u interakciji s međugalaktičkim medijem, deluju kao akcelerator čestica koji ubrzava elektrone što emituju radio-talase. Naučnici su prilično sigurni da znaju što proizvodi mlazeve – aktivna supermasivna crna rupa u galaktičkom središtu. Crnu rupu nazivamo aktivnom kada guta materijal iz divovskog diska materijala koji se nalazi oko nje.No, ne može sav materijal u akrecionom disku neizbežno završiti u ustima crne rupe, mali deo toga nekako dođe iz unutrnjeg područja do polova, gde se izbacuje u svemir u obliku mlazeva jonizovane plazme. Ovi mlazevi mogu preći ogromne udaljenosti pre nego što se prošire u divovske kriške koji emituju radiotalase.

Radi se o klasičnom procesu, čak i Mlečni put ima te režnjeve. No, ono što se ne znamo jeste zašto u nekim galaksijama oni narastu do ogromnih veličina pri čemu nastaju divovske radiogalaksije, piše Science Alert.Nakon što su stručnjaci izmerili kriške, pokušali su istražiti o kakvoj se galaksiji tačno radi. Ustanovili su da je to prilično normalna eliptična galaksija sa supermasivnom crnom rupom u središtu koja je oko 400 miliona puta masivnija od Sunca. Oba ova parametra su zapravo mala za divovske radigalaksije.

„Alcyoneus i njegova galaksija domaćin su zapravo obični – ukupna niskofrekventna gustina osvetljenja, zvezdana masa i masa supermasivne crne rupe su niže nego kod onih srednjih divovskih radiogalaksija. Dakle, vrlo masivne galaksije ili središnje crne rupe nisu potrebne za nastanak ovakvih divova”, pišu naučnici.Može biti da se Alcyoneus nalazi u području svemira koje je niže gustine od proseka, zbog čega se brže širi. Što god da je razlog, izgleda da galaksija još raste i da postaje sve veća.Istraživanje naslovljenoThe discovery of a radio galaxy of at least 5 Mpcuskoro će biti objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar