У СЛИЦИ У РЕЧИ

ГАЛАКСИЈА, ПОЛА ВЕКА

Илустрација

Илустрација

Тај дан морао је доћи, само је цаљало сетити га се. Галаксијанци су похрлили 18. октобра у вечерним сатима у Галерију науке и технике САНУ да освеже сећања на своје омиљено штиво. На улазу их је дочекала, у шарену папирну одежду одевена, обновљена имењакиња „Галаксија. Тек толико да се не заборави научнопопуларни часопис који су жељно ишчекивали сваког првог у месецу од Триглава до Ђевђелије (ма и шире).

На славне дане подсетили су данашњи угледници који су је, од првог марта 1972. године, и стварали и читали. Препуном гледалишту (рачунајући и стајаће посетиоце) своје успомене обзнанили су: академик Зоран Петровић, академик Слободан Вукосавић, Петар Живадиновић, проф. др Зоран Живковић (својом посланицом), проф. др Драган Ускоковић, проф. др Александар Петровић, Илија Церовић и Милан Кнежевић.

Прву посаду на полетању у космички бескрај – а изворно је била намењена ваздухопловству, астронаутици и истраживању будућности – чинили су Гаврило Вучковић, Ненад Бировљев, Танасије Гаврановић, Есад Јакуповић, Милан Кнежевић, Борис Радуновић и Богољуб Самарџић. Уписани су међу звезде, свеједно што појединци још нису ни закорачили с оне стране дуге.

У новом руху и новом духу „Галаксија се на интернету појавила 1. јануара 2017, а на киосцима 1. децембра 2018. године, с неизбежним додатком у називу – нова. Погледајте у галерији фотографије Зорана Буловића, а повремено навратите на исту електронску адресу у следећим данима и седмицама: окачићемо телевизијске и радијске снимке и пригодне чланке из новина и магазина.

 

О аутору

Stanko

2 коментара

Оставите коментар