U SLICI U REČI

PETA (I PEDESETA) GODINA

395 pregleda
Naslovna

Ne mučite se sa zagonetkom u naslovu, poštovani čitaoci, nećemo vas dugo držati u neizvesnosti.

Zakoračismo u petu, neočekivano burnu godinu, uvereni da ćete, kao i u prethodne četiri, čitati malo poznate i zanimljive sadržaje naših vrsnih autora. Da li ćemo joj ugledati kraj, makar izostali s novogodišnjeg slavlja 31. decembra? A već smo započeli pripreme da obeležimo pet decenija od pojave prvog broja nekadašnje „Galaksije. Ko će drugi ako ne njena naslednica u novom ruhu i istom duhu? U četrnaestom po redu broju (sedamnaestom ako zbrojimo dva specijalna izdanja – na srpskom i engleskom), objavljujemo:

Ekskluzivno

NENAPADAJUĆE DAME

Problem osam kraljica jedan je od najzanimljivih nestandardnih šahovskih problema. Iako je poznat bar 170 godina (po nekim izvorima i koji vek duže) ovaj problem, kao i njegove varijante i generalizacije, i danas je vrlo popularan ne samo među šahistima, šahistima-amaterima, već i kod programera i matematičara koji su pronašli značajne veze između nekih matematičkih oblasti i ovog problema. Pitanje je jednostavno: Kako postaviti osam kraljica na standardnu šahovsku tablu 8 x 8 tako da se međusobno ne napadaju?

Miodrag Petković

Ekskluzivno

ELEKTRON (gospodar zdravlja)

Jedinstveni mehanizam pojave mnogih bolesti: poremećena funkcija proteina, manifestovana njegovim uzurpiranim elektronskim tokom.Brojna istraživanja su pokazala da se proteini ponašaju kao poluprovodnici.

Danica Stevanović

METAFIZIKA U NAUCI

Pokušavajući da bar delimično odgovori na neka od esencijalnih kosmogonijskih pitanja bez odgovora, koja večito zaokupljuju ljudski duh, a tako će biti dok je sveta i ljudi, fizika se klati na ivici koja razdvaja svet nauke, definisane u savremenom smislu, od sveta metafizike. Ako se pođe od savremenih kosmoloških teorija, lako se vidi da fiziku od metafizike razdvaja proizvoljno mali, neizmerljivi vremenski interval, isti onaj koji kosmologiju razdvaja od kosmogonije, nauku od religije.

Ljubo Ristovski

JEDNAČINE VEČNOSTI (realije i idealije)

Osnovna odlika realija je protežnost.Osnovna odlika idealija je neprotežnost.Realije su zatvorene s leva i s desna.Idealije su otvorene i s leva i s desna, ka nuli uključiv i nulu i ka beskonačnosti, uključiv i beskonačnost.Realije ne poznaju apsolutna stanja.Idealijama su apsolutna stanja nužna.

Stevan Bošnjak

KVANTNO (IZ)LEČENJE

Hipersvetlosna energija, frekvencija i informacija, stimulišu delove organizma (sisteme i organe) gde je došlo do energetskih stagnacija i blokada. Rezultat je uspostavljanje optimalnog toka protoka energije i sistemska regeneracija organizma na kvantnom nivou.

Olja Lopušanski

BOŠKOVIĆ i/ili SAVIĆ-KAŠANIN

Nije iznenađujuće da je urodio plodom i naš pokušaj da u stepenike Savića i Kašanina i Boškovićeve lukove ugradimo molekulske i nadmolekulske čestice. Tako smo dobili da zapremine na početku i na kraju svake faze predstavljaju karakteristične zapremine materije. To su univerzalna stanja materije, jednoznačno određena prirodom same materije i Boškovićevim zakonom sila.

Dragoslav Stoiljković

KOTRLJANJE TRENJA

Kod svakog kretanja pokretnih dijelova stroja ili naprava s međusobnim dodirom, bilo linearnog ili kružnog, mora se voditi računa o otporima i kako ih smanjiti. Oduvijek je postajala bitka s trenjem još od početka ljudske civilizacije.

Gojko Nikolić

POVRATAK U SVEST

Dakle, još jednom, u zagradu se ne stavlja sam spoljašnji

svet takav kakav je (eventualno) već isključivo naša vera

u postojanje takvog sveta. Na taj način, spoljašnji svet

nam više ni na koji način nije izvestan ali nije ni pro-

blematičan (jer se zapravo njime ni najmanje ne bavimo i

opterećujemo).

Ivan Vučković

VAKUUMSKA DVOLOMICA

Ovde se zapravo suočavamo s bizarnom inverzijom naših dana da naučna otkrića pružaju povode za neobuzdana maštanja o „liku stvari koje dolaze, dok umetnost tumači stvarnost i priključenija. Ali, zar zaista postoje ta dva oprečna ispoljavanja duha?

Goran Stanković

BOLEST UMA ili USUD POROKA

Antički filozofi su prvi počeli sa ispitivanjem uloge slobodne volje u razvoju poročnosti. Prva istorijska rasprava o zavisnosti i rehabilitaciji verovatno pripada filozofu Aristotelu. Međutim, on nije imao toliko razumevanja koliko savremeni kliničari, pa je krivicu stavio na poročnog pojedinca.

Petar Nurkić

FILOZOFIJA=JEZIK

Misija filozofije bi i otpočela i dovršila se, po Alfredu Džulsu Ajeru – koji je imao manje od 26 godina kada je napisao delo „Jezik, istina i logika” – u razjašnjenju simbola (pojmova) koje nauka koristi, počev od samih odredbi, pa sve do njihovog korišćenja u dokazima, u praksi. Čineći to, upravo, na način jezičko-gramatičke analize i pošavši od definicije predmeta i njihovih logičkih posledica, a ne i od, recimo, empirijskih svojstava i slično.

Milan D. Tasić

HOMEROVA TROJA

Na kraju istorijskim stazama stižemo na isto mesto gde nas je odveo Homer, ponovo na više načina. Uostalom, ko bi bolje od njega znao gde je Troja? Ovaj put smo makar sigurni da je nećemo tražiti na pogrešnom mestu! Ako je ni ovde ne pronađemo, onda ćemo znati da ovaj grad nikad nije postojao i da ga treba definitivno smestiti samo u mitove i legende! Ukoliko sve ovo jeste istina kao što ukazuju činjenice, kakvu je Troju onda pronašao Šliman na Hisarliku?

Ranko Bošnjak

ČEKAJUĆI PODRŠKU

Profesor Branislav Lazarević sa FON-a, jedan od pionira računarstva u Jugoslaviji, svojevremeno je predvideo da će hardver i softver biti besplatni, a da će se naplaćivati samo podrška. Nismo još došli do te tačke, ali podrška je postala značajna, možda i značajnija od hardvera i softvera. Što sam proteklih nedelja itekako osetio…

Dejan Ristanović

KOSMONAUTIKA 2022.

Iako će u odnosu na 2021. ova 2022. godina biti manje bogata lansiranjima i spektakularnim događajima, u njoj nas ipak očekuje nekoliko misija od posebnog značaja za budućnost kosmonautike.

Grujica S. Ivanović

NEPOSTOJEĆE IZBOČINE

Prema važećem i naučno prihvaćenom tumačenju teorijom vodenih izbočina, približno jednako ovde izračunatom ubrzanju je i gravitaciono ubrzanje prema Mesecu! To znači da na svaki kilogram mase vode deluje ovde

izračunato ubrzanje u smeru podizanja vode u vodene izbočine. Ali takođe na svaki kilogram mase te vode deluje i

Zemljino ubrzanje koje je prosečnog intenziteta 9,81 ,istog pravca ali suprotnog smera! I to je za više od 100.000 puta veća sila koja vuče vodu ka Zemlji od prilično impotentne sile koja bi da je podigne u vodene izbočine.

Radovan Đukić

BITKA

Veselin Gatalo

GALAKSIJA U DUBAIJU

Ona je, nema dvojbe, jedini srpski časopis i magazin posvećen nauci ikada predstavljen na nekoj svetskoj izložbi. Najverovatnije i prvi iz nekadašnje Jugoslavije.

Stanko Stojiljković

O autoru

administrator

2 komentara

  • Ni traga ni glasa od časopisa u Smederevu već godinu dana, a možda i više. Zna li se razlog?
    Pozdrav!

    • Ukoliko želite da čitate vrhunske esej iz naue, tehnologije, umetnosti i filozofije, moiraćete da se pretplatite na Galaksiju. Uputstvo za pretplatu naći ćete u vrhu strane, ispod samog naziva, u rubrici GALAKSIJA PRETPČATA (crvenim slovima). Stanko Stojiljković

Ostavite komentar