МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЕЈТСОВА „НАЈБОЉА КЊИГА”

Стивен Пинкер (Википедија)

Стивен Пинкер (Википедија)

У „Просветљењу сада” Стивен Пинкер користи исти приступ као у „Најбољим анђелима”, а „еезултат је холистичка слика тога како и зашто свет постаје бољи”.

Бил Гејтс воли да чита и често подели мишљење о ономе што прочита. Суоснивач компаније „Мајкрософт” пронашао је нову омиљену књигу, која је по његовим речима заузела прво место на листи његових омиљених књига.

Светски IQ расте сваке деценије за три
поена. Мозак деце се развија боље захваљујући
бољој исхрани и чистијем окружењу.

„Годинама говорим да је књига ,Најбољи анђели наше природе’Стивена Пинкера најбоља књига коју сам прочитао у последњих десет година. Kада бих морао неком да препоручим само једну књигу, била би та. Пинкер користи детаљна истраживања како би потврдио да живимо у најмирнијем времену у људској историји. Никада нисам видео тако јасна објашњења прогреса. Престаћу да причам толико о ,Најбољим анђелима због тога шо је Пинкер успео да надмаши себе. Његова нова књига ,Просветљење сада’ (Enlightenment Now) је боља”, рекао је Гејтс.

Насловница књиге (Википедија)

„У овој књизи он користи исти приступ као и у ,Најбољим анђелима’ за проучавање насиља кроз историју и примењује га на 15 различитих мера напредовања (као што су квалитет живота, спознаја и безбедност). Резултат је холистичка слика тога како и зашто свет постаје бољи. Нешто попут ,Најбољих анђела’ на стероидима”, додао је.

Бил Гејтс (Википедија)

Ово су Гејтсве омиљење чињенице из те књиге:

1. Имате 37 пута мање шансе да будете убијени громом него на прелазу векова. Не зато што је данас мање громова, него због тога што имамо боље временске прогнозе, бољу едукацију и више људи живи у граду.

2. Време које користимо да оперемо веш пало је са 11 и по сати недељно 1920. године на сат и по у 2014. години. То је људима обезбедило много више слободног времена, нарочито женама, како би могле да уживају у другим активностима.

3. Имате много мање шанси да погинете на послу. Сваке године у САД на послу умре 5.000 људи, али 1929. године умрло је 20.000 људи. Данас се много више пажње посвећује безбедности на послу.

4. Светски IQ расте сваке деценије за три поена. Мозак деце се развија боље захваљујући бољој исхрани и чистијем окружењу. Пинкер верује у аналитичко размишљање, како у школи тако и ван ње. Kолико симбола погледате само када проверите свој iPhone. Данашњи свет подстиче апстрактну мисао од младег доба и то нас чини паметнијим.

5. Рат је илегалан. То би требало бити нормално, али пре оснивања Уједињених нација 1945. године није постојала институција која би зауставила две земље да ратују. Иако је било неких изузетака, претње међународним санкцијама и интервенцијама доказала се као ефикасно одвраћање од ратова међу народима.

„Свет је све бољи, чак и ако то не видимо увек. Драго ми је што имамо брилијантне умове попут Пинкера, који нам помажу да видимо ширу слику. Просветљење сада није само најбоља књига коју је Пинкер икада написао, то је моја нова најбоља књига свих времена”, прокоментарисао је Гејтс.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Najbolja knjiga o iluzornosti svih vrsta predviđanja budućnosti.
    Independent je napravio listu od 33 knjige koje bi svako trebalo da pročita.
    Ova knjiga trasira nove kordinate mišljenja u ovom vremenu, i može da promeni pogled na svet sa nadom i izvesnost.
    Yuval Noah Harari “Sapiens: Kratka istorija čovečanstva”,
    (preporuka: Cukerberg, Gejts, Obama)

Оставите коментар