MEĐU IZMEĐU

HOD PROTIV DEMENCIJE

496 pregleda
Profimedia

Novo istraživanje je pokazalo da ako svakoga dana napravite od 3.800 i 9.800 koraka, smanjujete rizik od bolesti.

Osobe između 40 i 79 godina koje su napravile 9.826 koraka dnevno imale su 50% manju verovatnoću da će razviti demenciju u periodu od sedam godina, pokazalo je istraživanje. Oni koji su išli malo bržim tempom, s više od 40 koraka u minuti, smanjili su rizik od obe bolesti za 57% sa samo 6.315 koraka dnevno.Lekari bi ovim nalazima mogli motivisati starije osobe koje imaju sedilački način života. Mnogi mogu napraviti 4.000 koraka dnevno, čak i bez pređašnjeg treninga i oni koji nemaju preveliku motivaciju”, rekao je Borha del Pozo Kruz sa univerziteta Južna Danska u Danskoj i Kadiz u Španiji.

Studija je pokazala još nešto zanimljivo. Naime, najveće smanjenje rizika od demencije (62%) postigli su oni koji su hodali vrlo brzim tempom od 112 koraka u minutu 30 minuta dnevno. Naučnici smatraju da oni koji žele smanjiti rizik od demencije trebada se usredsrede na tempo hodanja.Iako je 112 koraka u minutu prilično brzo, to je za većinu mnogo lakše izdržati od 10.000 koraka dnevno, osobito ako su do sada bili slabije fizički aktivni”. „Smatramo da je intenzitet važniji od samog broja koraka. No, potrebna su dodatna istraživanja”, izjavio je Del Pozo Kruz za CNN.

Naučnici navode da je studija, sprovedena na više od 78.000 ispitanika, imala neka ograničenja, odnosno da se radilo samo o posmatranju i upoređivanju i da nije utvrđena uzročno-posledična veza između hodanja i manjeg rizika od demencije.Osim toga, raspon u životnom dobu učesnnika mogao je rezultirati ograničenim slučajevima demencije, što znači da se naši nalazi možda ne mogu generalizisati kada se tiče starije populacije. Budući da se demencija često dijagnostikuje sa zakašnjenjem, a ova studija nije uključila službene kliničke i kognitivne procene demencije, moguće je da je prevalencija demencije u zajednici bila znatno veća”, ističu naučnici.

Istraživanje pod nazivom Association of Daily Step Count and Intensity With Incident Dementia in 78 430 Adults Living in the UKobjavljeno je u časopisu JAMA Neurology.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar