MEĐU IZMEĐU

INSEKT KOJI NOSI ORUŽJE

112 pregleda
Biology Letters

Naučnici pronašli insekta ubicu” koji u lovu koristi alat.

Australija je poznata po nizu životinja koje vas mogu brzo i lako ubiti, naučici su sada otkrili koja je pravi ubica zahvaljujući svojoj veštini.Kako su naveli u studiji objavljenoj u časopisuBiology Letters,pronašli su novu vrstu insekta, koji u lovu koristi alat da bi li bio uspešniji i smrtonosniji.

„Insekt ubica”, kako ga nazivaju, pre samog lova temeljno se namaže lepljivom smolom da bude što uspešniji u hvatanju plena. Koliko uspešniji? Istraživači su uhvatili 26 različitih primeraka i stavili ih u kontrolisane uslove. Jedna grupa imala je pristup lepljivoj smoli od posebne vrste trave, druga grupa ostala je bez toga. I uočili su da je grupa koja je koristila smolu bila za četvrtinu uspešnija u lovu na mrave i muve.

Naučnike je posebno oduševilo što su primenu lepljivog alata primetili kod svih pripadnika Gorareduvius sp.,zato takvo korišćenje alata u lovu nazivaju stereotipnim. „Insekti ubice”manipulisali su predmetom iz okoline (smola) tako što su ga izvukli iz uobičajenog konteksta i naneli na svoja tela, stekavši selektivnu prednost kroz poboljšano hvatanje plena, istakli su naučnici. Ko zna kakve još veštine insekti skrivaju.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar