MEĐU IZMEĐU

JURIŠ UBICA NA BRODOVE

130 pregleda
Shutterstock

Poslednjih dana zabeleženo još par napada kitova ubica na brodove – šta je uzrok ovom ponašanju?Izgleda da je bila potrebna jedna orka da bi se pokrenuo niz napada na plovila u Gibraltarskom moreuzu.Prilikom plovidbe Gibraltarskim moreuzom u blizini obala Španije u noći 4. maja, dve manje i jedna odrasla orka ili kit ubica su napale jahtu. Verner Šaufelberger koji je upravljao plovilom navodi da je sve delovalo kao da dva mladunca imitiraju napade odrasle jedinke koja se zabijala u jahtu sa strane pri velikim brzinama.

Ovo nije bio usamljeni slučaj jer su slični napadi beleženi i ranije u regionu od čega se pretposlednji desio dva dana pre opisanog. Tada je šest orki napalo jednu jedrilicu, a uočeno je i da ih jedna ženka predvodi dok je ostatak imitira – što navodi na zaključak da je ova praksa najverovatnije neki vid podučavanja. Pored toga, deluje kao da su ove životinje gubile interesovanje da nastave sa napadima u trenucima kada zaustave plovilo. Izveštaji o interakcijama se javljaju redovno od 2020. u Galiciji ili u moreuzu”, objasnio je biolog Alfredo Lopez Fernandez sa Univerziteta Aveiro u Portugaliji. On navodi da je većina tih susreta u suštini bila bezopasna, jer je u preko 500 zabeleženih napada samo tri broda potopljeno.

Međutim, ono što buni načnike jeste činjenica zašto do ovoga uopšte dolazi. Za sada je jedna od hipoteza da je jedan usamljen nesrećni slučaj naterao kita ubicu da agresivno deluje protiv plovila unutar moreuza, ali kako su one izuzetno radoznale i razigrane te sklone imitiranju onda je i ostatak rešio da sledi primer. Većina njih očigledno smatra da ovakvo ponašanje daje željene rezultate iako rizikuju da se povrede. Što je u suprotnosti sa mišljenjem morskih biologa, koji su zabrinuti za njihovu populaciju koja se nalazi na IUCN Crvenoj listi kao kritično ugrožena.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar