U ZDRAVOM DUHU

KAFA S MLEKOM ZA ZDRAVLJE

331 pregleda
Ilustracija

Naučnici su ispitali kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju sa aminokiselinama, gradivim blokovima proteina, i otkrili su da njihovo kombinovanje ima dvostruko veći efekat na borbu protiv ćelijske upale nego sami polifenoli.

Na Univerzitetu u Kopenhagenu istraživali su da li je dobro za naše zdravlje ako u kafu dodamo i malo mleka. Pokazalo se da sam miris kafe može učiniti da se osećamo budno, a na sreću ljubitelj utvrđene su i njene zdravstvene prednosti. Kafa je izvor antioksidanasa koji se bore protiv upale i ispijanje pre vežbanja pomaže da se ubrza sagorevanje masti. Nova studija ukazuje da dodavanje malo mleka koje sadrži proteine može povećati zdravstvene prednosti šoljice kafe.

Naučnici su ispitali kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju sa aminokiselinama, gradivim blokovima proteina, i otkrili su da njihovo kombinovanje ima dvostruko veći efekat na borbu protiv ćelijske upale nego sami polifenoli.Polifenoli se mogu naći u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, voće i povrće, crno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, prethodne studije sugerišu da neki polifenoli mogu sprečiti i usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi naša tela od bolesti.

Smatra se da to rade delom kontrolisanjem upale, složenog imunološkog odgovora koji uključuje ćelije zvane makrofagi koji oslobađaju nekoliko medijatora upale. Upala pomaže u zaštiti od infekcije, ali ako se ne kontroliše pravilno, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa dva, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. A šta kaže hemija

Kafeinska kiselina (CA) i hlorogenska kiselina (CGA) su polifenoli za koje je dobro poznato da imaju antioksidativna i antiinflamatorna dejstva, ali su autori želeli da saznaju da li reakcije koje ovi polifenoli imaju sa drugim hemikalijama mogu dalje uticati na regulaciju imuniteta.Adukti su proizvodi koji nastaju kada se dva ili više molekula spoje. U ovom slučaju, aminokiselina cistein (Cis) – koja se nalazi u mlečnim proizvodima – kombinovana je sa polifenolima CA i CGA – pronađenim u kafi – da bi se napravili adukti CA-Cis i CGA-Cis.Da bi podržali ovo istraživanje, autori su pokazali u narednoj studiji da se polifenoli vezuju za proteine u napitku od kafe sa mlekom.

„Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina dešava i u nekim napicima od kafe sa mlekom koje smo proučavali. U stvari, reakcija se dešava tako brzo da je bilo teško izbeći bilo koju hranu koju smo do sada proučavali, kaže tehnolog prerade hrane i koautor obe studije, Marijana Nisen Lund.U ovoj studiji, istraživači su koristili sekvenciranje RNK za proučavanje imunoregulacionih efekata CA-Cis i CGA-Cis u ćelijama makrofaga podvrgnutim veštačkoj upali.Takođe su testirali efekte samo CA i CGA i uporedili ih sa kontrolnom grupom makrofaga koji nisu bili izloženi polifenolima ili Cis aduktima.Kao što su očekivali, polifenoli CA i CGA su inhibirali inflamatorne odgovore, posebno proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), prostaglandina E2 (PGE2) i citokina interleukina-6 i faktora tumorske nekroze (TNF).

„Zanimljivo je da smo sada primetili antiinflamatorni efekat u eksperimentima sa ćelijama. I očigledno, ovo nas je samo učinilo zainteresovanijima za detaljnije razumevanje ovih zdravstvenih efekata. Dakle, sledeći korak će biti proučavanje efekata na životinjama, objašnjava imunolog i mentor studije, Endru Vilijams.Potrebna su dalja istraživanja kako bi se otkrilo zašto i šta ovi rezultati praktično znače za ljudsko zdravlje. Ova studija je samo ispitala kako jedan tip imunološkog medijatora reaguje na hemikalije slične kafi u laboratorijskom okruženju.

„Naši rezultati se mogu koristiti kao važna referenca u primeni adukata formiranih od fenolnih jedinjenja i aminokiselina u budućoj funkcionalnoj hrani ili medicinskim proizvodima koji imaju za cilj da modulišu metaboličke, neurološke ili bolesti povezane sa imunitetom, zaključuju istraživači u svojem naučnom radu.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar