?> КАФА С МЛЕКОМ ЗА ЗДРАВЉЕ | Galaksija Nova
У ЗДРАВОМ ДУХУ

КАФА С МЛЕКОМ ЗА ЗДРАВЉЕ

Илустрација

Илустрација

Научници су испитали како антиоксиданси звани полифеноли ступају у интеракцију са аминокиселинама, градивим блоковима протеина, и открили су да њихово комбиновање има двоструко већи ефекат на борбу против ћелијске упале него сами полифеноли.

На Универзитету у Копенхагену истраживали су да ли је добро за наше здравље ако у кафу додамо и мало млека. Показало се да сам мирис кафе може учинити да се осећамо будно, а на срећу љубитељ утврђене су и њене здравствене предности. Кафа је извор антиоксиданаса који се боре против упале и испијање пре вежбања помаже да се убрза сагоревање масти. Нова студија указује да додавање мало млека које садржи протеине може повећати здравствене предности шољице кафе.

Научници су испитали како антиоксиданси звани полифеноли ступају у интеракцију са аминокиселинама, градивим блоковима протеина, и открили су да њихово комбиновање има двоструко већи ефекат на борбу против ћелијске упале него сами полифеноли. Полифеноли се могу наћи у многим намирницама, укључујући кафу и чај, воће и поврће, црно вино и пиво. Као и други антиоксиданси, претходне студије сугеришу да неки полифеноли могу спречити и успорити оксидацију здравих хемикалија и заштитити наша тела од болести.

Сматра се да то раде делом контролисањем упале, сложеног имунолошког одговора који укључује ћелије зване макрофаги који ослобађају неколико медијатора упале. Упала помаже у заштити од инфекције, али ако се не контролише правилно, може довести до болести попут дијабетеса типа два, Алцхајмерове и Паркинсонове болести. А шта каже хемија

Кафеинска киселина (CA) и хлорогенска киселина (CGA) су полифеноли за које је добро познато да имају антиоксидативна и антиинфламаторна дејства, али су аутори желели да сазнају да ли реакције које ови полифеноли имају са другим хемикалијама могу даље утицати на регулацију имунитета. Адукти су производи који настају када се два или више молекула споје. У овом случају, аминокиселина цистеин (Cis) – која се налази у млечним производима – комбинована је са полифенолима CA и CGA – пронађеним у кафи – да би се направили адукти CA-Cis и CGA-Cis. Да би подржали ово истраживање, аутори су показали у наредној студији да се полифеноли везују за протеине у напитку од кафе са млеком.

„Наш резултат показује да се реакција између полифенола и протеина дешава и у неким напицима од кафе са млеком које смо проучавали. У ствари, реакција се дешава тако брзо да је било тешко избећи било коју храну коју смо до сада проучавали, каже технолог прераде хране и коаутор обе студије, Маријана Нисен Лунд. У овој студији, истраживачи су користили секвенцирање РНК за проучавање имунорегулационих ефеката CA-Cis и CGA-Cis у ћелијама макрофага подвргнутим вештачкој упали. Такође су тестирали ефекте само CA и CGA и упоредили их са контролном групом макрофага који нису били изложени полифенолима или Cis адуктима. Као што су очекивали, полифеноли CA и CGA су инхибирали инфламаторне одговоре, посебно производњу реактивних врста кисеоника (ROS), простагландина Е2 (PGE2) и цитокина интерлеукина-6 и фактора туморске некрозе (TNF).

„Занимљиво је да смо сада приметили антиинфламаторни ефекат у експериментима са ћелијама. И очигледно, ово нас је само учинило заинтересованијима за детаљније разумевање ових здравствених ефеката. Дакле, следећи корак ће бити проучавање ефеката на животињама, објашњава имунолог и ментор студије, Ендру Вилијамс. Потребна су даља истраживања како би се открило зашто и шта ови резултати практично значе за људско здравље. Ова студија је само испитала како један тип имунолошког медијатора реагује на хемикалије сличне кафи у лабораторијском окружењу.

„Наши резултати се могу користити као важна референца у примени адуката формираних од фенолних једињења и аминокиселина у будућој функционалној храни или медицинским производима који имају за циљ да модулишу метаболичке, неуролошке или болести повезане са имунитетом, закључују истраживачи у своjeм научном раду.

(РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар