МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАКАО МОЗГУ ПРИЈА

250 pregleda

Након прегледа когнитивних тестова, истраживачи су открили да су они који су пили какао обогаћен флаванолом имали највиши ниво оксигенације крви као одговор на хиперкапнију.

Према новим истраживањима, испијење какаоа може вам помоћи да брже научите нове концепте или решите проблеме, односно, лакше испуните когнитивне задатке. Ново истраживање објављено у часопису Scientific Reports које су спровели истраживачи са Универзитета у Бирмингему истраживало је ефекат флаванола пронађених у какау на рад мозга код младих, здравих одраслих особа. Шта је све захтевало истраживање?

Студија је посматрала 18 здравих мушкараца старости од 18 до 40 година. Свака од особа подвргнута је стандардном поступку изазивања циркулације крви у мозгу, који је укључивао удисање пет одсто угљен-диоксида (CO2), што је отприлике 100 пута више од нормалне концентрације CO2 у ваздуху. Процес је проузроковао хиперкапнију или присутност превише угљен-диоксида у крвотоку. Сваки испитаник је у два наврата извршио тест на CO2 пре и након испијања какаа. У једној од тих прилика какао је обогаћен флаванолима.

У оба наврата од учесника се тражило да испуне неколико когнитивних тестова. Др Kатарина Рендеиро, која је водила студију, са Универзитета у Бирмингему рекла је за Eat This, Not That, да је пиће обогаћено флаванолима направљено од природног какао праха. Учесници су конзумирали отприлике осам грама праха у 300 милиграма воде. Шта су истраживачи открили? Након прегледа когнитивних тестова, истраживачи су открили да су они који су пили какао обогаћен флаванолом имали највиши ниво оксигенације крви као одговор на хиперкапнију – и до три пута више од учесника који су пили прерађени алкализовани какао напитак. Kао резултат тога, ови учесници су, такође, у просеку 11 одсто брже извршавали своје захтевније когнитивне задатке.

„Ефикасна оксигенација мозга кључна је за спознају”, рекла је др Рендеиро и додала:Чињеница да флаваноли могу бити ефикасни у побољшању церебралне оксигенације и когнитивних функција чак и у здравом мозгу изванредан је налаз, а то значи да сви потенцијално можемо имати користи од исхране богате флаванолима. Флаваноли се налазе у разним намирницама, укључујући јабуке, грожђе и зелени чај. Међутим, примећујем да конзумирањем чоколаде, чак и црне чоколаде, вероватно неће обезбедити исту дозу флаванола као какао у праху”, рекла је др Рендеиро.Нажалост, тешко је знати колики је садржај флаванола у чоколадним производима јер они нису наведени на етикетама”, објаснила је докторка да процес прераде какаоа у чоколаду може у великој мери да оштети флаваноле.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар