MEĐU IZMEĐU

MONT EVEREST RASTE

435 pregleda

Najviša svetska planina, Mont Everest, 86 santimetara je viša od dosadašnjeg službenog podatka, objavili su zajedno Kina i Nepal. Krov sveta sada je na visini od 8.848,86 metara, pišu agencije DPA i STA. Dosad je službena visina Everesta iznosila 8.848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat merenja indijskih naučnika pedesetih godina prošlog stoleća.

Revidiranu visinu snežnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri spoljnih poslova Vang Ji i Pradep Kumar Guavali Pradeep nakon istraživanja obeju zemalja. Nepalu je ovo merenje bilo pitanje nacionalnog ponosaNepalska ekspedicija koja je bila na vrhu prošle godine, i kineska, koja je bila ove, novu visinu izmerile su koristeći se globalni navigacioni satelitski sistem (GNSS), radare za snimanje pod površinom, skenere, antene i drugu opremu koju su poneli sa sobom.

Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mere s vrha, jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama. Nepal se dosad oslanjao na merenja stručnjaka iz inostranstva. Kristijan Gerlah iz bavarske Akademije nauka, stručnjak za geodeziju i lednike, rekao je nemačkoj agenciji DPA da se visina nije promenila zbog novih metoda merenja nego je zaista drugačija, što može biti posledica pomicanja tektonskih ploča ili topljenja snega.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar