MEĐU IZMEĐU

KAPI ZAMENA ZA NAOČARE

358 pregleda
Shutterstock

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je nove kapi za oči koje bi mogle da zamene naočare za čitanje.

Novoodobrene kapi su se pojavila na tržištu i mogle bi da promene živote miliona sa zamagljenim vidom na blizinu prouzrokovanim godinama. To je stanje koje pogađa uglavnom ljude od 40 i više godina.Vuitykapi deluju za oko 15 minuta. Dovoljna je po jedna kap u svako i to bi obezbedilo oštriji vid u trajanju od šest do 10 sati, navodi kompanija.Toni Rajt, jedna od 750 učesnica u kliničkom ispitivanju za testiranje leka, rekla je da joj se dopalo ono što je videla: „To definitivno menja život.Ne bi mi toliko bile potrebne naočare, posebno kada radim na računaru, kada uvek moram da ih nosim, rekla je ona.

To su prve odobrene kapi za lečenje zamućenog vida na blizinu uzrokovanim starenjem, poznatog pod nazivom prezbiopija.Lek koji se izdaje na recept koristi prirodnu sposobnost oka da smanji veličinu zenice, rekao je dr Džordž Voring, glavni istraživač ovog ispitivanja.„Smanjenje veličine zenice proširuje dubinu polja ili dubinu fokusa, a to vam omogućava da se prirodno fokusirate na različitim dometima.

Kapi najbolje deluju kod ljudi od 40 do 55 godina.Neželjeni efekti otkriveni u tromesečnom ispitivanju uključivali su glavobolju i crvenilo očiju, saopštila je kompanija.„Ovo je nešto za šta očekujemo da će se dugoročno dobro tolerisati, ali će to biti procenjeno i proučeno u formalnom svojstvu, dodao je Varing. To nije lek za sve, a proizvođač upozorava da se kapi ne koriste kada vozite noću ili obavljate aktivnosti u uslovima slabog osvetljenja.Kapi su namenjene za blage do srednje slučajeve i manje su efikasne nakon 65 godina, kako oči stare.

Oni koji ih koriste mogu da imaju privremene poteškoće u prilagođavanju fokusa između objekata na blizinu i na daljinu.Za sada, lek nije pokriven osiguranjem. Doktori koji su govoroli za CBS News rekli su da je malo verovatno da će to osiguranje ikada pokrivati jer to nije „medicinski neophodno, a naočare su i dalje jeftinija alternativa.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar