MEĐU IZMEĐU

VRELO LETO NA ARKTIKU

281 pregleda
EPA

Arktički temperaturni rekord koji je iznosio više od 38 Celzijusovih stepeni evidentiran je prošle godine u sibirskome gradu Verhojansku tkom dugotrajnog toplotnog talasa, koji je izazvao zabrinutost zbog intenziteta globalnog otopljenja, potvrdila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).Verhojansk, u kojem je rekordno visoka temperatura zabeležena 20. juna 2020, nalazi se 115 kilometara severno od Arktičkog kruga, područja koje se zagreva dvostruko brže od globalnog proseka.

Ekstremne vrućine pridonele su širenju požara u šumama i tundri na severu Rusije. Istovremeno su izazvale požare obično vodom preplavljenih tresetišta, pri čemu su ispuštene rekordne količine ugljen-dioksida. Moguće je, doista vrlo verovatno, da će se u arktičkoj oblasti u budućnosti događati veći temperaturni ekstremi”, stoji u saopštenju Svetske meteorološke organizacije.U tom delu svetadosad je sproveden rekordan broj istraživanja o vremenskim ekstremima, s obzirom na to da klimatske promene potiču pojavu olujnih nevremena i visokih temperatura bez presedana.

Budući da su podaci o uticaju klimatskih promena na arktičku regiju nova kategorija, trebalo ih je proveriti i uporediti sa ostalim podacima u sklopu procesa u kojem učestvuje velika mreža volontera.Zabeležena temperatura sada je uvršćena u službena dokumenta Svetske arhive vremenskih i klimatskih ekstrema, svojevrsne Ginisove knjige rekorda za vremenske prilike, u kojoj su, primerice, podaci o najsnažniem gradu i najdužem blesku munje.

Svetska meteorološka agencija ranije je uvela novu kategoriju za područje Antarktika, a nakon podnošenja zahteva 2020. i za Arktik. U objavi stoji da je godina 2020. bila jedna od tri najtoplije u istoriji merenja. Svetske meteorološke organizacije istovremeno se bavi proverom ostalih potencijalno rekordnih temperatura, poput one iz 2020. u kalifornijskoj Dolini smrti i temperature od 48,8 Celzijusovih stepeni izmerene 11. avgusta 2021. nedaleko od sicilijanskoa grada Sirakuza. Potonji je još neslužbeni rekord za Italiju, a i za Evropu.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar