MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJAC U OKEANU

1.260 pregleda
Ilustracija

Dok maičnici koji se bave svemirom tragaju za čudesnim vanzemaljskim životom u svemirskim prostranstvima, na Zemlji postoje stvorenja koja podsete da ne treba gledati predaleko u potrazi za neobičnim i bizarnim oblicima života.Nedaleko od obale Kalifornije nedavno je snimljena vrlo neobična i retko viđena bačvastooka riba, čiji izgled je zbog njene prozirne glave bizaran.

Navedenu neobičnu bačvastooku ribu (Macropinna microstoma) snimila je podmornica na daljinsko upravljanje tokom ekspedicije istraživačkog broda Rejčel Karsonu zalivu Monterej, a snimak je objavio Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI).Ono što odmah upada u oko posmatrača jeste prozirna glava ribe i njene svetleće zelene oči, a zbog transparentnosti glave ona može gledati očima pod većim uglomda bi pronašla hranu.Iz MBARI-ja naglašavaju retkost susreta s tom vrstom morske ribe, istakavši da u dve njihove podmornice imaju preko 5.600 zarona i 27.600 sati snimljenog podvodnog materijala i da su bačvastooku ribu susreli tek devet puta dosad.

Bačvastooka riba kreće se u mraku morskih dubina, a njene neobične oči pomažu joj u pronalaženju hrane u tim uslovima. Hrani se planktonom, a maksimalno može narasti do 15 santimetara dužine. Dva mala udubljenja na njenom licu zapravo predstavljaju organ njuha, odnosno nosnice.Isprva su naučnici verovali da zbog položaja očiju u transparentnoj glavi bačvastooka riba može gledati samo nagore, no studija objavljena 2009. godine otkrila je da ona može okretati oči u lubanji i usmeriti pogled i napred. Pogledajte video-snimak: https://www.youtube.com/watch?v=Akv36y8WLYA.

(Ilustracija MBARI/Youtube)

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar