MEĐU IZMEĐU

KO SKRIVA VELIKE BOGINJE

337 pregleda
Pixabay

Nekoliko epruveta sa oznakama „velike boginje otkriveno je u istraživačkom centru u Pensilvaniji, navode iz američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

„Ne postoje nikakve indikacije da je neko bio izložen sadržini zamrznutih epruveta”, rekli su za Si-En-En iz CDC-ija.Zamrznute epruvete sa oznakom „velike boginje, zajedno sa 10 epruveta virusa vaccinia, slučajno je pronašao laborant dok je čistio zamrzivač u ustanovi koja se bavi istraživanjem vakcina u Pensilvaniji.CDC u saradnji sa policijom istražuje slučaj, a čini se da je sadržina epruveta netaknuta.

„Laboratorijski radnik koji ih je otkrio nosio je zaštitnu opremu. Čim saznamo više informacija, obelodanjićemo ih, istakli su iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.Velike boginje izazivaju dva soja virusa variole (variola major i variola minor). Varijanta variola major je ozbiljniji i zarazniji oblik, čija je smrtnost oko 30 odsto kod odraslih i još veća kod dece.Samo u 20. veku od velikih boginja umrlo je između 300 i 500 miliona ljudi. Takođe, kada su evropski kolonizatori prvi put došli u dodir sa domorocima Novog sveta, preneli su im virus boginja za koji oni nisu imali prirodan imunitet.

Smatra se da je smrtnost od velikih boginja kod domorodačkog stanovništva bila oko 90 odsto. Virus je zbrisao ogroman procenat ukupne populacije.Pošto je domaćin virusa isključivo čovek, velikim naporima Svetske zdravstvene organizacije i masovnom vakcinacijom velike boginje zvanično su proglašene iskorenjenim 1979. godine.Ljudi se više ne vakcinišu protiv njih, a primerci virusa se sada mogu naći u epruvetama u istraživačkim laboratorijama.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar