МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КО СУ „ГЕНИЈАЛНИ ПСИ”

Shutterstock

Shutterstock

Могу да науче више од 100 различитих имена.

Нова студија је открила да неки пси поседују изванредно разумевање људског језика. Студија о шест генијалних паса” унапредила наше разумевање о памћењу паса, сугеришући да неки од њих поседују изванредно разумевање људског језика. Мађарски истраживачи провели су више од две године у потрази за псима који би могли да препознају неколико имена различитих играчака. Иако већина паса може донекле да научи команде, чинило се да је учење назива предмета врло изазован задатак.

Макс (Мађарска), Гаја (Бразил), Налани (Холандија), Скал (САД), Виски (Норвешка) и Рико (Шпанија) направили су велики успех након што су показали да могу да науче имена више од 28 играчака, а неки су знали и више од 100. Затим су били укључени да учествују у серији експеримената који се емитују уживо и познати су као Genius Dog Challenge.Ови надарени пси могу да науче нова имена играчака великом брзином”, рекла је др Kлаудија Фугаца са Универзитета Еотвос Лоранд у Будимпешти, која је водила истраживачки тим. У нашој претходној студији открили смо да ови пси могу да науче нова имена играчака након што их чују само четири пута. Али, за тако кратко време, они нису формирали дуготрајно сећање.”

Да померили границе учења код паса, њихови власници су имали задатак да их науче имена шест, а затим и 12 нових играчака у једној недељи.Испоставило се да за ове талентоване псе то није био велики изазов. Лако су научили између 11 и 12 играчак”, рекла је др Шани Дрор са истог универзитета. Ова брзина учења је упоредива са оном код беба у периоду проговарања. Пси су такође могли да се сете имена играчака када су тестирани месец и два касније. Истраживање је објављено у часопису Royal Society Open Science.

Сви пси који су учествовали били су расе бордер коли. Међутим, овај таленат није јединствен само за ову врсту.Захваљујући Genius Dog Challenge-у, до сада смо успели да пронађемо и псе других раса, укључујући немачког овчара, пекинезера, малог аустралијског овчара и неколико паса мешовитих раса”, каже Дрор. Одвојено истраживање такође је показало да и неки јоркширски теријери такође могу да запамте имена.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар