ПАНДОРИНА КУТИЈА

КОЛИКО ШТЕТИ ВАКЦИНА

Shutterstock

Shutterstock

Објављена велика студија о нуспојавама којих се многи боје.

Kључни разлог због којег се људи боје да се вакцинишу против ковида-19 јесте, свакако, страх од нуспојава које може узроковати вакцина. Нажалост, често страхују од појава које не постоје, измишљотина теоретичара завера или лажних научника. Озбиљна истраживања показала су да нека цепива имају одређене врло ретке нузпојаве које се сматрају потенцијално озбиљнима.

И ковид-19 и вакцина

Једна таква је упала мишића срца, односно миокардитис који се у врло ретким случајевима до сада повезивао сa mRNA цепивима Модерне” и Фајзера”. Симптоми укључују недостатак ваздуха и бол у прсима. Стање је благо и лечи се мировањем и ибупрофеном”, иако сви сумњиви случајеви захтевају лекарску опрезност. Но, како је познато да и инфекција ковидом-19 узрокује срчане проблеме, Џулија Хиписли-Кох са Универзитета Оксфорд и колеге одлучили су да истражити готово 39 милиона људи у Енглеској који су регистровани у енглеској бази података о вакцинацији. Њихови подаци повезани су с националним подацима о пријемима у болнице, смртима и инфекцијама ковидом-19.

Резултати ове велике студије, објављене у угледном часопису Nature Medicine, показали су да се миокардитис више од четири пута чешће јавља код особа које оболе од ковида-19 него код оних које се вакцинишу. Иако миокардитис и перикардитис нису уочени као нуспојаве у испитивањима цепива против коронавирусне болести 2019. (ковид-19), постоје бројни извештаји о сумњивим случајевима након цепљења у опшој популацији”, пишу у уводу аутори.

На великом броју људи

Тим истиче да је спровео контролисану студију случајева људи у доби од 16 или више година пелцованих против ковида-19 у Енглеској између 1. децембра 2020. и 24. августа 2021. да би истражио пријеме у болнице или смрти од миокардитиса, перикардитиса и срчаних аритмија у току 28 дана после позитивног теста на ковид-19 и након цепљења АстраЗенекиним”, Фајзеровим” и Модерниним” вакцинама.

У току 28 дана од примања дозе Фајзер/Бајонтек” забележен је један додатни случај миокардитиса на милион, након цепива Оксфорд/АстраЗенека” нашао је два накнадна случаја, а псоле прве дозе Модерне” шест додатних случајева. Након друге дозе Модерне” забележено је десет додатних случајева на милион. С друге стране, научници су открили да је у тих 28 дана после позитивног резултата теста на ковид-19 регистровано, чак, 40 додатних случајева.Проценили смо да је додатних случајева миокардитиса између 1 и 10 на милион особа у месецу након цепљења, што је знатно мање од 40 додатних случајева на милион после инфекције”, написали су аутори у свом раду.

Цепива углавном смањују

Исти подаци показали су да је након примања наведених цепива број случајева перикардитиса био мало мањи или подједнак ономе који се уобичајено бележи у популацији, док је међу зараженима ковидом-19 био чак четири пута већи. После вакцинисања број срчаних аритмија је, такође, био смањен или подједнак очекиваном у популацији, док је након позитивног теста на ковид-19 био око пет пута већи.

Аутори у закључку напомињу да је, иако миокардитис може бити опасан по живот, већина случајева повезаних с цепивом била блага и релативно краткотрајна.Ризик који се овде опажа је мали и ограничен на раздобље од 7 дана након цепљења, док је животни ризик од морбидитета и смртности након инфекције вирусом SARS-CoV-2 значајан. Доиста, озледа миокарда врло је честа код особа које су у болницу примљене са инфекцијом вирусом SARS-CoV-2… Штавише, докази о озледи миокарда, без обзира на то ради ли се о миокардитису или исхемији миокарда, повезани су с већим ризиком од смрти у болници”, наводе аутори.

Без вакцине миокардитис

„Процењујемо да је апсолутни број случајева вишка миокардитиса у 28 дана након прве дозе аденовирусног или mRNA цепива између један и шест на милион цепљених особа, а вишак ризика након друге дозе цепива mRNA-1283 (Модерниног) десет на милион. Насупрот томе, проценили смо да је у 28 дана након инфекције вирусом SARS-CoV-2 вишак миокардитиса био 40 случајева на милион”, пишу аутори.

„Ризици су равномерније распоређени код млађих особа у доби до 40  година, где смо пројенили да је вишак миокардитиса након инфекције вирусом SARS-CoV-2 био 10 на милион, а вишак после друге дозе mRNA-1273 цепива 15 на милион”, наводе аутори.Важна порука је: ако не желите добити миокардитис или перикардитис, цепите се. Ако се не цепите, само је питање времена када ћете добити ковид-19; уколико се заразите, ризици значајно надмашују ризике цепљења”, рекао је у саопштењу Питер Инглиш, бивши председник Одбора за јавно здравство Британског лекарског друштва.

(Извор Идекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар