МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНСКА ЕКСПЛОЗИЈА

Getty images

Getty images

Ћелије заражене новим коронавирусом могу експлодирати, придоносећи развоју тешког облика болести ковид-19, открива ново истраживање. Научници из САД и Уједињеног Kраљевства погледали су узорке крви људи заражених короном и открили да је око шест посто моноцита, имунолошких ћелија које патролирају организмом у потрази за страним телима, заражених новим коронавирусом, подвргнуто врсти ћелијске смрти повезане са упалом, познатом као пироптоза.

Мали удео макрофага, друге врсте имунолошких ћелија, које гутају и уништавају стране ћелијске остатке, био је такође под упалом после заразе вирусом Sars-CoV-2. У случају наведене две врсте ћелија верује се да је вирус активирао инфламасоме, велике молекуле које покрећу каскаду упалних одговора који могу да кулминирају ћелијском смрћу. Истраживања су дуго сугерисала да је тешка болест ковид-19 узрокована упалом, што доводи до оштећења плућа и других органа.

Претходне студије показале су да имунолошки систем особа с ковидом-19 може делотворно покренути тело ослобађањем протеина који се боре против инфекција, познатих као цитокини, а ови потом нападају здраво ткиво. Ове олује цитокина повезују се исто тако с тешким обликом болести. Ново истраживање, које су спровели научници из Royal Free Hospital у Лондону, у сарадњи с Бостонском дечјом болницом, сада указује да пироптоза такође игра улогу у ескалацији тешке болести ковид-19.

„Упала и ћелијска смрт су важни чиниоци у тешком облику ковид-19, а наше истраживање показује да је пироптоза често кривац, рекао је за Mail On Sunday др Гаутам Мехта, консултант хепатолог у Royal Free Hospital-у. Он каже да пут пироптозе делује као алармни сустав за тело: Ако осети бактеријске или вирусне честице унутар ћелије, то доводи до ,експлозијеʼ станице и ослобађања упалног садржаја. Ово има предност елиминације инфекције, али као резултат може довести до тешке упале. Пироптоза дословно имплицира ,ватрениʼ начин ћелијске смрти.

Заражене имунолошке ћелије могле би понудити потенцијалну мету за развој лекова, верују научници, што буди наду да би се могли осмислити нови третмани да би се сприечило да се особа заражена с ковидом-19 тешко разболи. То је велики налаз јер су тренутно наши ковид-19 третмани усмерени на сам вирус. Ако можемо циљати на процес који узрокује тешку болест, могли бисмо развити делотворан третман који делује чак и код пацијената за које вакцине нису успешне, истиче др Мехта.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

2 коментара

Оставите коментар