ТЕСЛИАНУМ

КРОЋЕЊЕ МОЗГА

Најмањи Тесла (скулптура Драгана Раденовића)

Најмањи Тесла (скулптура Драгана Раденовића)

Никола Тесла био је један од највећих генијалаца, али шта је допринело томе? Велики српски научник и изумитељ увежбавао је како да повећа свој учинак. Може ли свако од нас то примени?

Најпознатији је, свакако, због доприноса у осмишљавању електричног система наизменичне струје, а његово име је уписано на око 300 најразноврснијих патената. Целог живота је непретано на нечему радио и често то до краја доводио. Страница „Лајфхакерком” (Lifehacker.com) на интернету саставила је списак навика којима је успео да буде неприкосновени иноватор.

„Kада добијем идеју,
ја одмах кренем са
изграђивањем у својој машти”.

Иако је спавао само два сата, без доследно спровођења извесних правила не би био толико успешан. Наводимо три најважнија савета:

1. Добро размислите пре него што урадите.

Никола Тесла је често говорио да може да замисли машине, ретко је правио нацрте пре њихове израде. Тај поступак визуелног размишљања није својствен свим људима, а у суштини се састоји у томе да се потпуно усредсредите на коначан производ. За стваралачко смишљање неопходно да се опуститте и да задатак темељно размотрите у својој глави.

У својој аутобиографији Никола Тесла то овако описује: „Моја метода је другачија. Ја не журим с конкретним радом. Kада добијем идеју, ја одмах кренем с изграђивањем у својој машти. Мењам конструкцију, радим поправке и управљам машином у својој глави. За мене је потпуно небитно да ли тестирам турбину у глави или у радионици.”

Велики научник није рођен с овим вештинама, већ је као дете изводио одређене вежбе да би унапредио учинак свог мозга.

2. Изађите у кратку шетњу.

Познато је да одлазак у кратку шетњу има своје предности када је у питању надахнуће. И Никола Тесла је, изгледа, заступао такво мишљење. Иако су његове изласци напоље постали део опсесивно-компулзивног понашања, управо ходајући доживео је неколико „еурека” тренутака.

„За размишљање није
неопходна било каква
велика лабораторија”.

Једна од шетњи донела му је идеју о наизменичној струји. Године 1881. Никола Тесла се преселио у Будимпешту, опорављајући се од живчаног слома, а док је с пријатељем корачао парком рецитујући поезију, одједном му је синула идеја о наизменичној струји.

3. Радите сами на изазовима.

Попут многих иноватора и креативаца, и Никола Тесла је заступао гледиште да се треба осамити током стварања и размишљања.

Ово је једна од његових чувених изјава: „Ум је оштрији и концентрисанији у осами и непрекиданој самоћи. За размишљање није неопходна било каква велика лабораторија. Оригиналност пристиже из осаме ослобођене утицаја који нам оштети креативни ум. Будите сами, то је тајна изумитеља, будите сами, тада се идеје рађају.”

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар