МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КВАНТНИ СВЕТСКИ РЕКОРД

Илустрација

Илустрација

Истраживање би могло довести до мрежа које би биле отпорне на хаковање.

Истраживачи у Пекингу поставили су нови светски рекорд квантно безбедне директне комуникације (QSDC) од 102,2 километра. Тиме су оборили претходни рекорд од 18 километара, према извештајима Eurasian Times-a. Брзине преноса биле су изузетно мале од 0,54 бита у секунди, али и даље довољно добре за шифровање текстуалних порука и телефонских позива на удаљености од 30 километара, написао је вођа истраживања Лонг Гуилу. Рад би на крају могао довести до комуникације отпорне на хаковање, јер сваки покушај прислушкивања на квантној линији може бити одмах откривен.

QSDC користи принцип преплитања да би обезбедила мрежу. Kвантна физика налаже да су замршене честице повезане, тако да ако промените својство једне тако што ћете је мерити и друга ће се тренутно променити. Тај потез ефективно онемогућава хаковање. У теорији честице остају повезане чак и ако су удаљене светлосним годинама. У том случају такви системи требало би да раде на великим удаљеностима.

Исти истраживачки тим је поставио претходни рекорд за оптичка влакна и осмислио „нови дизајн физичког система с новим протоколом да би се постигла вец́а удаљеност. Они су га поједноставили тако што су елиминисали „компликовани подсистем активне компензације који се користио у претходном моделу. „Ово омогућава ултра ниску стопу квантне грешке бита (QBER) и дугорочну стабилност против буке из околине. Kао резултат, систем може да издржи много више такозваног губитка канала који онемогућава декодирање шифрованих порука. То им је заузврат омогућило да продуже влакно са 28,3 километара на рекордних 102,2. „Експеримент показује да је међуградска квантна безбедна директна комуникација преко оптичког кабла изводљива с данашњом технологијом, рекли су истраживачи.

Истраживачи у Kини обавили су и безбедан квантни видео позив путем сателита али влакна представљају другачији скуп изазова. „Ако данас, где се дешава све више напада прислушкивања, заменимо делове интернета квантним каналима, ти делови ће имати додатну способност да осете и спрече прислушкивање, чинећи комуникацију још безбеднијом, рекао је Лонг.

(Извор PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар