MEĐU IZMEĐU

PATIKE 130.000 DOLARA!

577 pregleda
RTFKT Nike

„Najki je prikazao svoju kolekciju virtuelnih teniskih patika. Cene se prosečno kreću između 4 i 9 hiljada dolara, a jedan je model postigao 130 hiljada dolara.

Da bi se prilagodili novom vremenu u kojem dominiraju pojmovi poput NFT-a i metaversa, Najki je prošle godine preuzeo tvrtku RTFKT koja, takođe, proizvodi teniske patike, ali samo za korišćenje u virtuelnom svetu. Zahvaljujući toj akviziciji prošlog meseca je prikazala svoju prvu kolekciju virtuelnih teniskih patika, nazvanu Nike Dunk Genesis Cryptokicks koja uključuje kolekciju od 20 hiljada NFT patika.

Oni koji ne prate tržište NFT-a i nisu upoznati s brojkama po kojima se prodaje digitalni sadržaj verovatno će ostati šokirani cenama po kojima se te teniske patike prodaju. Naime, na onlajn prodavnici OpenSea korisnici za takve patike plaćaju prosečno između 4 i 9 i po hiljada dolara, a za nekim modelima postoji kudikamo veća potražnja i spremni su platiti neveroatne iznose za obuću koju nikada u životu neće obući.

Ove virtuelne patike su deo ograničene serije i namenjene su kolekcionarima, a među dostupnim modelima posebno se izdvajaju model koji potpisuje poznat umetnik Takaši Murakami. Kao NFT i deo Najkijeve kolekcije dostupno je 98 takvih virtuelnih patika, a koliko su popularne najbolje govori iznos za koji je jedan model prodat nepoznatoj osobi – 130 hiljada dolara.

Do sada je prodato više od 9 hiljada virtuelnih patika, a s obzirom na veliku potražnju čini se da bi uskoro mogla biti rasprodata cela kolekcija.Popularnost NFT-a i virtualne imovine je prošle godine iskoristio i Stef Kari, jedan od najboljih košarkaša sveta, nakon što je oborio rekord po broju postignutih trica u NBA. On je u saradnji saUnder Armour-om predstavio prigodne NFT teniske patike po ceni od 333 dolara koje su odmah razgrabljene.Ovo nije prvi izlet Najkija u virtuelni svet, jer je prošle godine prikazan Nikeland, onlajn mesto za sportiste unutar popularnog Roblox-a.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar