МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕЧИ И ГИХТ И КОРОНУ

Getty Images

Getty Images

Истраживање објављено у научном часопису Nature открива да пробенецид има широке антивирусне одлике, што га чини једним од примарних кандидата у борби не само против новог коронавируса.

Истраживање научника са Универзитета Џорџија у САД нуди нову наду за изгледан лек у борби против болести ковд-19 која је досад узела више од четири милиона живота широм света. Обзиром да пандемија новог коронавируса не јењава и да бројке новозаражених расту због ширења досад најопасније делта варијанте, свако потенцијално ширење базе лекова који би помогли у обуздавању ковида-19 је добродошло, јер их ионако нема превише.

Истраживање објављено у научном часопису Nature открива да пробенецид има широке антивирусне одлике, што га чини једним од примарних кандидата у борби не само против новог коронавируса, него и других вируса попут грипа и RSV-а. Пробенецид” већ има одобрење FDA у САД, но досад се користио примарно за лечење гихта и широко је доступан. Тај се лек налази на тржишту већ 40 година и има минималне нуспојаве. Овај антивирусни лек делује против свих РНK респираторних вируса које смо тестирали, укључујући вирус SARS-CoV-2. RSV, нови коронавирус и вирус грипа циркулишу у истој сезони. Поента је да се заправо једном таблетом може потенцијално смањити инфекција и развој болести, истиче Ралф Трип, аутор студије са споменутог универзитета.


(Emedz.net)

Вируси улазе у ћелије домаћина и тамо се размножавају, а пробенецид блокира тај процес размножавања, што вирус спречава да се шири по телу. Трип је у истраживању показао да се тај лек понаша као препрека пре излагања вирусу, а и након заразе новим коронавирусом и вирусом грипа. Тестирања је спроводио на животињским моделима, а лек се показао делотворним и у борби против RSV вируса in vitro, док су истраживања in vivo још у току.

Иако би се лијек примарно могао користити код заражених особа, обзиром да спречава ширење вируса у организму, могао би се потенцијално користити и као превенција против заразе и самог развоја болести.Пребенецид, такође, може потенцијално повећати успешност других терапија, примерице за подизање потенције антибиотика, па је могуће користити га заједно с другим лековима у току лечења. Научници тренутно истражују која доза би могла имати највећи учинак у борби против вируса у човековом телу.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар