MEĐU IZMEĐU

MAŠINE ĆE ODBACITI LJUDE

118 pregleda
Pixabay

Britanski naučnik: Veštačka inteligencija može zaključiti da je za nju najbolje da se otarasi ljudi.

Pojava veštačke inteligencije sposobne da reši bilo kakve intelektualne zadatke preti čovečanstvu katastrofom, rekao je britanski naučnik Stjuart Rasel u intervjuu listu The Times.Prema njegovom mišljenju, nekontrolisani razvoj u oblasti veštačke inteligencije vodi tome da smo „napravili napredak koji sami nismo očekivali”: „Čovečanstvo je pogrešilo na samom početku kada nije razmišljalo za šta će ta inteligencija biti potrebna. Moguće je da će superinteligentne mašine u budućnosti odoleti pokušajima da ih kontrolišemo”.

Dotični naučnik je upozorio: „Već se nametnulo pitanje – kako održavate moć nad pojavama koje su jače od vas? Ako nemate odgovor, prestanite da istražujete. Veoma je jednostavno. Ulozi ne mogu biti veći: ako ne kontrolišemo sopstvenu civilizaciju, onda gubimo pravo glasa o našem budućem postojanju!”

Stjuart Rasel je posebno naglasio da do pojave univerzalne veštačke inteligencije, sposobne da izvrši bilo koji zadatak kao čovek može doći u roku od deset godina: „Prilikom rešavanja problema vezanih za klimu, takvi programi mogu doći do zaključka da je za njih najbolje da se otarase ljudi! Ako naučite veštačku inteligenciju da oponaša ljudsko ponašanje, onda je, u suštini, učite da postavlja ljudske ciljeve i sledi ih. A ljudski ciljevi uključuju svašta. Možemo samo da zamišljamo kakva katastrofa može biti pojava efikasnih sistema koji bi sledili takve ciljeve.”

(Fakti)

O autoru

administrator

Ostavite komentar