МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МЛЕЧНИ ПУТ ИЗБУШЕН

У срцу наше галаксије (НАСА)

У срцу наше галаксије (НАСА)

Млечни пут, шаљиво речено, избушен је више но швајцарски сир. Али је такав, очигледно, цео космос, указују подаци Калифорнисјког универзитета у Ирвајну. За нашу галаксију се оретпоставља да има, најмање, сто милиона „црних рупа”!

Многи астрономи били су изненађени када је Лаасерска интерферометарска опсерватоеија за гравитационе таласе (LIGO) у Ханфорду открила гравитационе таласе настале сударима две „црне рупе”, од којих је свака 30 пута већа од Сунца. Студије указују да већина остатака „црних рупа” има масу сличну нашој звезди.

Малочас поменути астрономи упустили су се у процену колико „црних рупа” настањује Млечни пут, ослањајући се на сазнања у вези са структуром различитих звезда и како су скончале свој век. Познато је да су велике галаксије дом старијих звезда, што знали и старијих „црних рупа”.

Млечни пут је прилично велика галаксија с пуно металом богатих звезда, попут Сунца. Такве исијају више масе током својег трајања, па кад се угасе образују мање „црне рупе”. Галаксије патуљци, пак, имају већи проценат звезда сиромашних металом и веома масивних, које не сагоре превише своје грађе, из чега настају масивне супернове и „црне рупе”  када се коначно уруше у себе.

На основу тога могли су да сагледају колико би великих „црних рупа” требало постојати, и завршило се у милионима – много више него што се очекивало.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар