MEĐU IZMEĐU

MOCART U ČEONOM REŽNJU

127 pregleda
Shutterstock

Da li ste slušali ovu čudesnu kompoziciju? Naučnici otkrili još jedan pozitivan efekat čuvene Mocartove sonate.

Naučnici su otkrili da slušanje Sonate za dva klavira, Volfganga Amadeusa Mocarta, ublažava simptome epilepsije. Ovaj komad stimuliše frontalne režnjeve mozga povezane sa emocionalnom percepcijom.Epilepsija pogađa oko jedan odsto svetske populacije, od čega trećina ima oblik bolesti otporan na lekove, odnosno na njih ne reaguje. Autori nove studije vršili su ispitivanje na 16 pacijenata. Tokom eksperimenta su im puštali Mocartovu sonatu (koja je odavno poznata po svojim pozitivnim terapeutskim efektima na moždanu aktivnost) i pratili njen efekat na njihov mozak.

Eksperiment je pokazao da je slušanje Mocartovog komada smanjilo nalete neuronske aktivnosti koje mogu dovesti do napada. Naučnici su merili moždanu aktivnost pomoću elektroencefalografije. Pokazalo se da je slušanje sonate 30-90 sekundi smanjilo broj eksplozija električne aktivnosti u mozgu u proseku za 66,5 odsto. Aktivnost se najviše smanjila u desnom i levom frontalnom režnju mozga, gde se regulišu emocionalni odgovori.

Robert Kvan, doktorand Medicinske škole Gejsel u Dartmutu i vodeći autor studije, rekao da je tim proučavao uticaj različitih žanrova na mozak pacijenata, posebno kompozitora kao što su Jozef Hajdn, Ričard Vagner, pevač Badi Holi, a i grupe Judas Prists i Niklbek, ali samo Mocartova kompozicija je izazvala pozitivan terapeutski efekat.Shvatili smo, takođe, da se efekti pojačavaju na prelazima između dužih muzičkih fraza”, kaže Robert Kvan.

Istraživači su u početku sugerisali da je ovaj fenomen povezan sa emocionalnim efektima muzike, poput oslobađanja neurotransmitera dopamina tokom slušanja muzike. Međutim, otkrili su da se Mocartov efekat” ne može objasniti oslobađanjem dopamina, budući da pacijenti nisu bili poznavaoci muzike, pa su čak izjavili i svoju emocionalnu ravnodušnost prema Mocartovim delima.Sada imamo mnogo više pitanja nego odgovora. Ali, znate, to je uobičajeno u većini istraživanja, zar ne? Želimo da ponovimo eksperiment na većoj grupi pacijenata i to tokom dužeg vremenskog perioda kako bismo zaista dokazali sebi da se to dešava”, napominje Kvan.

Takozvani Mocartov efekat” predmet je istraživanja još od 1993. kada su naučnici objavili da su ljudi koji su slušali K448 10 minuta dnevno – poboljšali veštine prostornog zaključivanja.

(Izvor Naionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar