MEĐU IZMEĐU

MOZAK OSTAO BEZ TEGLE

Pixabay

Naučnici koji uzgajaju male količine moždanog tkiva, omogućavaju na taj način analizu rasta i razvoja važnog organa, a mogu imati i uvid u moguće stresne situacije, uključujući i napad virusa. Tehnologija koja je omogućila ovaj razvoj „mikrofluidika”, omogućava da se hranljive materije mogu isporučivati kroz sitne cevčice povezane na čip. U poređenju sa ranijim metodama, ovaj novi sistem ima brojne prednosti piše Indipendent”. Zato je i na ovom polju, tri-de štampa atraktivna metoda. 

Nove jedinice mogu se napraviti jeftino, sa mogućnostima za snimanje, uz kanale koji omogućavaju protok hranljivih sastojaka koji se mogu čak prethodno i zagrejati da bi podstakli rast tkiva. „Naši troškovi dizajna znatno su niži od tradicionalnih proizvoda organoidne kulture zasnovanih na sada već tradicionalni uzgoj u teglicama”, rekao je Ijkrem Kan, autor studije o tehnologiji mikrofluidika. Istraživanje je pokazalo da je mnogo veća verovatnoća da će mozak preživeti u novim kućištima odštampanim tri-de tehnologijom, nego u konvencionalnim uslovima.

„Jedna od prednosti koju nudi naš mikrofluidni uređaj je ta što omogućava okruženje u komori za gajenje kulture, koja imitira fiziološku sredinu tkiv, i na taj način smanjuje mogućnosti i rizike za smrt ćelija”, objasnio je Kan. Ovakav način uzgoja ćelija ima brojne praktične primene, jer naučnici mogu da koriste potpuno zatvorena okruženja za ponovno stvaranje interakcija između ljudskih organoida i patogena – uključujući istraživanja o susretu sa koronavirusom.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar