MEĐU IZMEĐU

NAJDREVNIJI PUPOLJAK

128 pregleda
NIGRAS

Zagonetka koja je mučila Darvina će možda konačno biti rešena.

Naučnici se nadaju da bi njihovo otkriće moglo ublažiti nedoumicu u vezi sa sto godina starom misterijom koja je mučila i Čarlsa Darvina.Kineski istraživači su objavili da su pronašli najstariji fosil pupoljka na svetu, čime je konačno potvrđeno da su cvetnice, ili skrivenosemenice, evoluirale desetine miliona godina ranije nego što se mislilo. I nadaju se da bi njihovo otkriće moglo ublažiti nedoumicu povodom sto godina stare misterije koja je mučila i Čarlsa Darvina.

Naime, ako najstariji fosil cveta nije stariji od 130 miliona godina, kako su onda samo 20 do 30 miliona godina kasnije skrivenosemenice počele da dominiraju ekosistemima? Darvina je naime mučilo pitanje – kako su skrivenosemenice tako brzo evoluirale?Ta gs je zagonetka dosta zaokupljala i on nikada nije našao zadovoljavajući odgovor. Ali u poslednjih nekoliko godina neki delovi slagalice su, ipak, došli na svoje mesto.Naime, naučnici iz Kine su 2016. pronašli savršen cvet” koji datira iz perioda jure, pre više od 145 miliona godina. Fosilizirovana biljka imala je latice, ali i čašične listiće, a i muške i ženske reproduktivne delove.

Godine 2018. u ovoj zemlji je nađen još jedan fosilizovani cvet, star oko 174 miliona godina. Poput moderne cvetnice, njeno seme je bilo potpuno zatvoreno u jajniku biljke, piše Science Alert, a prenosiIndeks.hr.Međutim, nisu svi botaničari bili uvereni da se radilo o pravim skrivenosemenicama. Jedni su smatrali da su ovi fosili bili previše primitivni da bi se smatrali cvećem, dok su drugi mislili da su njihove strukture previše složene za golosemenice, stariju vrstu biljke bez cveta i sa otkrivenim semenkama.


Florigerminis jurassica

No, najnoviji fosil pupoljka, nazvan Florigerminis jurassica, mogao bi da pripada baš onoj prelaznoj fazi koju su naučnici tražili. Pronađen je u naslagama koje datiraju od pre više od 164 miliona godina i još je u izvrsnom stanju.Budući da je cveće krhke strukture, teško ga je pronaći među fosilima pre razdoblja krede. Stoga su prethodni pokušaji da se otkrije poreklo skrivenosemenica često opisani kao kontinuirani zapis neuspeha”. Florigerminis jurassicaje jedinstveno otkriće jer njegov plod daje još jači temelj tezi da se zapravo radi o skrivenosemenici, a ne o golosemenici.Istraživanje pod nazivomA Jurassic flower bud from China objavljeno je u časopisu časopisu Geological Society, London.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar