MEĐU IZMEĐU

NAJOTPORNIJA STVORENJA

299 pregleda

Iako su majušna stvorenja komičnog izgleda, ona su jedna od najoptornijih živih vrsta. Naučnici su uspeli da otkriju da se pojedine jedinke odlikuju još jednim supermoćnim svojstvom: neočekivanim zaštitnim fluorescentnim štitom koji odbija smrtonosno ultraljubičasto zračenje.

Vodeni medvedići(tardigrade) ili dugoživci su mikroskopska bića koja obitavaju na kopnu, u slatkim vodama i jedan mali broj u morima. Veličina tela im se kreće od nekoliko mikrona do jednog milimetra. Telo im je crvoliko i zdepasto, izdeljeno na četiri segmenta i na svakom segmentu se nalazi po par ekstremiteta.Međutim, njihova sposobnost preživljavanja uliva srahopoštovanje. Ova stvorenja mogu da prežive u vakuumu svemira, na ekstremnim temperaturama i pod ekstremnim pritiskom, a podnose i intenzivno jonizujuće i ultraljubičasto zračenje.

Jedna od njihovih taktika preživljavanja jeste da se smežuraju u stanju hibernacije, u kojem mogu decenijama da opstanu, dok istovremeno proizvode proteine kojima štite svoje ćelije.Sada je otkriven još jedan zaštitni mehanizam koji im izgleda da pomaže da se nose sa potencijalno smrtonosnom ultraljubičastom svetlošću, a to je neka vrsta fluorescentne supstance koja apsorbuje takvo zračenje i potom oslobađa energiju kao plavo svetlo.„Naša studija sugeriše da ova stvorenja mogu da prežive na najsušnijim i najsunčanijim mestima na Zemlji, navodi dr Sandep Esvarapa, koautor studije.

U članku koji je objavljen u časopisu Biology Letters, Esvarapa i njegove kolege navode da su pronašli novu vrstu medvedića u uzorku mahovine koja se nahvatala na zidu njihovog instituta.Kada su obe pronađene vrste, nazvane Paramacrobiotus BLR soj, i drugu, H exemplaris, 15 minuta izložili ultraljubičastoj svetlosti, samo je prva preživela. Na njihovo iznenađenje, vrsta koja je preživela, tokom izlaganja je emitovala plavu svetlost.Da bi detaljnije ispitali ovu pojavu, tim je fluorescentnom supstancom prekrio medvediće osetljive na ultraljubičasto zračenje. Rezultati su pokazali da je ekstrakt ove supstance pružio barem delimičnu zaštitu, jer je polovina H exemplarisa uspela da preživi nekoliko dana.


Upija ultraljubičasto zračenje

„Postoje i druge vrste koje pokazuju toleranciju na UV, ali je Paramacrobiotus BLR jedina koja ima fluorescenciju kao mehanizam da se odupre ovom smrtonosnom zračenju, naglašava Esvarapa.Profesor Lukaš Kačmarek, stručnjak za medvediće na Univerzitetu „Adam Mickjevič u Poljskoj, koji nije učestvovao u ovom istraživanju, smatra da ova studija ide u prilog i ranijim radovima koji pokazuju mogućnosti upotrebe supstanci koje proizvode medvedići za zaštitu drugih organizama od štetnih uslova okoline.Međutim, on dodaje da tim nije uspeo da identifikuje supstancu koja omogućuje zaštitu od ultraljubičastog zračenja, napominjući da ta zaštita možda ne potiče od fluorescencije, već možda od nekih proteina.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar