MEĐU IZMEĐU

NAPADA GENOM VIRUSA

145 pregleda

Novi lek protiv kovida-19 zapanjio naučnike. Ispitivanje na miševima pokazalo je da u plućima istu količinu virusa smanjuje za 99,9 odsto.

Naučnici Menziesovog zdravstvenog instituta Kvinslend austrijskog Univerziteta Grifit i njihove kolege iz američke istraživačke ustanove Grad nade” osmislili su antivirusni lek protiv kovida-19 koji virusu onemogućuje dupliranje tako što direktno napada njegov genom.Ispitivanje leka na miševima pokazalo je da lek u plućima istu količinu virusa smanjuje za 99,9 odsto, a naučnici koji su ga razvili tvrde da bi mogao da bude delotvoran i protiv novih varijanti virusa koje se praktično stalno stvaraju mutacijama.

Lek je dizajniran prvenstveno za borbu protiv koronavirusa, ali i bilo koje njegove nove varijante” koja bi eventualno mogla da se pojavi. Rukovodilac projekta Najdžel Mekmilan rekao je da nanočestice koje se koriste za dostavu leka u telu čoveka na temperaturi od 4 stepena Celzijusa mogu da ostanu stabilne 12 meseci, a da iste na sobnoj temperaturi stabilne ostaju više od mesec dana, što znači da bi taj lek mogao da se koristiti za lečenje pacijenata u okruženjima niskog snabdevanja resursima”.

Najdžel Mekmilan je slikovito opisao delovanje novog leka kao načelo traži i uništi”.Uništava virusni genom pa virusne čestice ne mogu više da se razvijaju. Nanočestice u organizmu kreću u svojevrsnu potragu za česticama virusa te ih uništavaju poput projektila sa infracrvenim navođenjem koji reaguje na toplotu”, pojasnio je on.

Iako je više kandidata za antivirusni lek protiv kovida-19 doguralo do kliničkih ispitivanja, naučnici širom sveta se još muče se sa razvijanjem efikasnog leka.Eksperimentalni lek molnupiravir američke farmaceutske kompanije Merck, Sharp & Dohme (MSD), koji je ona razvila u saradnji s firmom Ridgeback Biotherapeutics, ulazi u treću fazu testiranja nakon što su pacijenti koji su učestvovali u prethodne dve faze na njega dobro reagovali.

Eksperimentalni lek AT-527 švajcarske farmaceutske kompanije Roche, koji je ista razvila zajedno sa kompanijom Atea Pharmaceuticals, uskoro bi takođe trebao da ide u treću fazu testiranja, a prethodno se pokazalo da oboleli od hepatitisa C slobodno mogu da ga koriste i da u njima dolazi do antivrusne aktivnosti.Svetska zdravstvena organizacija objavila je u novembru 2020. godine studiju u kojoj tvrdi da lek remdesivir, koji se u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji koristio za lečenje obolelih od kovida-19, ne povećava šanse za preživljavanje oboljenja kod istih.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar