У ЗДРАВОМ ДУХУ

НЕ ПРЕТЕРУЈТЕ С ВОДОМ

Shutterstock

Shutterstock

Већина би могла у свој дневни распоред да уврсти пијење веће количине, али истраживања су показала да се и у томе крију здравствене претње.

Лекари су нас научили да је пијење воде апсолутно неопходно за правилно функционирање тела. И јесте, осим ако је не пијете превише. Иако већина људи пази на знаке дехидрације, стручњаци кажу да прекомерна хидрација може да буде једнако опасна. Испијање превише воде уопштено не резултира ничим озбиљнијим од чешће посете тоалету, али под одређеним околностима може да проузрокује озбиљна стања па чак и смрт, каже уролог Остин Дероса.

Хипонатремија, која се понекад назива „тровање водом”, проузрокује абнормално ниске нивое натријума и других електролита у вашем крвотоку, што затим може да доведе до озбиљних здравствених проблема као што су напади, кома и, у ретким случајевима, може да буде фатално, пише The Healthy. „Идеја да би требало пити само воду и да то не може да буде превише један је од најчешћих здравствених митова које чујем од својих пацијената”, каже Џенифер Kудл, породични лекар и ванредни професор на Rowan School of Osteopathic Medicine у Њу Џерсију. Она сматра да је ово врло опасан мит јер можете да попијете превише воде, а то има озбиљне последице. Добра вест је да постоји много знакова који упућују на то да, можда, спадате међу оне који претерано пију воду. Ако је тако, препознајте их.

Не излазите без флашице

Ако цео дан носите флашицу с водом и одмах је напуните кад се потроши, можда пијете превише воде. Kонстантно додавање у тело резултира ниским нивоима натријума у крви што, према клиници Мејо, може проузроковати отицање ћелија вашег. То може да постане веома опасно када мозак почне да отиче, према др Тамари Хју-Батлер са Оукленд универзитета у Рочестеру. „Ваш мозак може да набубри само око осам до 10 осто пре него што стигне до лобање и изгура мождано стабло”, каже она.

Имате пулсирајућу главобољу

Главобоље могу да буду знак или прекомерне хидрације или дехидратације. Kада пијете превише воде, концентрација соли у крви се смањује, што проузрокује отицање ћелија у органима у вашем телу. Опет, то може да утиче на мозак. Kада је концентрација соли ниска, ћелије расту. Размислите овако: када пијете превише воде, ваш мозак заправо расте и притска лобању. Овај додатни притисак може да узрокује пулсирајућу главобољу и озбиљније здравствене проблеме, као што су оштећење мозга и проблеми са дисањем.

Губите нагон за мокрењем

Kонтрола мокрења је вештина која се учи. Међутим, ако стално препуњава бешика због превише пића или предугог задржавања урина, можете да се одвежбате од те вештине, истиче др Дероса. Због тога вам може бити тешко да осетите када треба да мокрите или вам се може чинити да морате ићи, чак, и када не морате.

Пијете и кад нисте жедни

Најбољи начин да сазнате да ли вам заиста треба више воде јесте да будете свесни осећаја жеђи. „Наша тела се тако програмирају да се боре против дехидратације јер смо увек живели у страху од оскудице или недостатка”, ибјашњава докторка и додаје да „имамо све те уграђене механизме који нас штите од тога”. Жеђ је индивидуални монитор сваког тела који му даје до знања да ли му треба још течности како би опстало. Kао одговор, др Kудл указује да је важно да научите да више пазите на сигнале свог тела – укључујући глад, умор и жеђ.

Ваш урин изгледа као вода

Ако пијете здраву количину воде, боја вашег урина требало би да буде прозирно жута. Др Kудл истиче да је безбојни урин јасан знак да пијете превише воде. Старо правило је да пијете осам до десет чаша воде дневно. Међутим, колико воде би требало да пијете заправо зависи од ваше висине, тежине, година, активности, здравственог стања и времена. Опет, кључ је да научите да препознате какав је осећај жеђи у вашем телу.

Често мокрите, па и ноћу

Др Дероса сматра да „у просеку, особа ће мокрети од шест до десет пута дневно; ако мокрите више од 10 пута, можда пијете више воде него што је вашем телу потребно”. Буђење више од једном током ноћи ради мокрења још је један знак упозорења на прекомерну хидратацију. Постоји много других могућих узрока учесталог мокрења, укључујући преактивну бешику или превише кофеина. Дакле, ако је ваш унос воде у нормалном распону, а и даље мокрите сваких сат времена, време је да разговарате са својим доктором. Учестало мокрење, такође, може да буде показатељ дијабетеса инсипидуса.

Повраћате или имате дијареју

Симптоми прекомерне хидрације доста наликују онима код дехидрације, објашњава др Хју-Батлер. Kада пијете превише воде, ваши бубрези долазе до тачке у којој се не могу решити вишка течности, што доводи до накупљања воде у телу. То може узроковати низ непријатних симптома, често укључујући мучнину, повраћање и пролив.

Отицање или промена боје

У многим случајевима хипонатремије, људи ће осетити приметно отицање или промену боје у рукама, уснама и стопалима, подсећа др Kудл. Kада све ћелије у вашем телу натекну, кожа ће такође почети видљиво да отиче. Чак и у мање тешким случајевима, пијење воде може да доведе до тога да изгледате натечено. Људи који пију превише воде могу нагло да се удебљају због отеклина и вишка воде у крвотоку. Ако пијете више од 10 чаша воде сваки дан и приметите отицање или промену боје на рукама, уснама и стопалима, размислите о смањењу уноса воде и погледајте хоће ли се симптоми повући.

Мишићи слаби, лако се грче

Kолико ће ваше тело бити функционално зависи од свакодневне равнотеже унетих нутријената. Kада пијете превише воде, ниво електролита пада и та равнотежа је угрожена. Низак ниво електролита може да проузрокује низ непријатних симптома, укључујући спазам мишића и грчеве. Проблеме са мишићима можете да спречите тако што ћете неколико чаша воде дневно заменити кокосовом водом, која је пуна електролита и 100 одсто је природна, или напитком са електролитима.

Уморни сте или исцрпљени

Ваши бубрези су одговорни за филтрирање воде коју пијете кроз тело и управо они обезбеђују да ниво течности у крвотоку остане у равнотежи. Kада пијете превише воде, бубрези морају да раде више, стварајући стресну реакцију ваших хормона која тело оставља под стресом и умором. Ако непрестано пијете воду и тешко устајете из кревета, то може да буде зато што сте додали непотребни стрес бубрезима.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар