TREĆI SMER

NED LUD SE VRATIO KUĆI

2.351 pregleda

Zašto se ovaj, po nekima izmišljeni lik, ponovo obreo među svojima? Da sunarodnicima koji su predvodili prvu industrijsku revoluciju otvori duhovne oči za četvrtu revoluciju.


Stanko Stojiljković

Ned Lud se vratio u Englesku posle dva veka i još koju godinicu. Dobro, dobro, nije stigao u propadljivom telu, jer je pridev uzeo svoj danak kao i svima do sada koji su se „preselili na onaj svet. U kakvom se onda obličju pojavio?

U rušilačkom, u kojem je 11. marta 1811. godine počeo da uništava tkačke mašine. Međutim, sada je svoj neumrli buntovnički duh usmerio na peto pokolenje telekomunikacione mreže (5G) koja je, čudnim spletom okolnosti, na Ostrvo dopremljena iz daleke Kine. A da je iz neke druge zemlje?

Odgovor ne znam, samo sam jednom bio na seansi prizivanja umrlih duša i nije mi se posrećilo. Taj koga sam priželjkivao da ponovo vidim nije se ukazao. Eh da sam se setio Neda Luda ili „Kralja Neda koga su pomenuli u mojem gimnazijskom udžbeniku iz istorije. Ali s drugim razlogom.


Ludisti (Vikipedija)

Zašto se ovaj, po nekima izmišljeni lik, ponovo obreo među svojima? Da sunarodnicima koji su predvodili prvu industrijsku revoluciju otvori duhovne oči za četvrtu revoluciju. Upravo se „crveni đavo sa Istoka nečujno prišunjao da im prisluškuje razgovare. Uostalom, „Veliki Brat sa one strane Atlantika kaže da na Zapad jedino dolaze nečastivi sa suprotne strane globusa. Domaći su odavno, milom ili silom, preobraćeni u anđele.

Ne lezi vraže (samo da ne pomisli da ga pominjem), ludisti su se pojavili i u Holandiji. S nestrpljenjem čekamo da vidimo koja im je sledeća stanica. Zato je, brže-bolje, izvesni sveštnik u Nigeriji sa uskršnje propovedaonice poručio da se s novom tehnologijom pojedini poslovi brže obavljaju. I tamo su pohrlili u telekomunikacionu budućnost. Kako li će to proumačiti dojučerašnji kolonijalni gospodari?

Nadam se da ludisti ili luditi u Srbiju neće, još nije završena pomenuta mreža i nemaju šta da lome. Ali ko zna, i ovde ih ima pritajenih, možda su se već povezali sa „Kraljem Ludom. I samo čekaju da uzmu čekić u ruke, istom alatkom se razbijalo i pre 200 godina.

(Ako znate koja je sledeća zemlja, pišite Trećem smeru, gde niko ne otvara poštu. Meni se javlja da je to Amerika, tamo su ga dugo preklinjali da najzad dojaše. Čak i sa zvaničnih govornica).

O autoru

administrator

Ostavite komentar