MEĐU IZMEĐU

NEMA „IMUNITETA KRDA”

211 pregleda
Ilustracija virusa

Profesor Endrju Polard koji je vodio tim za istraživanje vakcine na Oksfordu izjavio je da nije moguće” postići kolektivni imunitet jer se delta soj koronavirusa širi i među vakcinisanom populacijom.Polard, koji je radio na razvoju vakcine u kompaniji „AstraZeneka, smatra da vakcina neće zaustaviti širenje koronavirusa onako kako je zaustavila širenje boginja.

„To znači da će se svi koji još nisu vakcinisani u nekom trenutku sresti s virusom”, upozorava Polard dodajući da vakcinacija može da uspori proces prenosa virusa. Prema njegovim rečima, ljudi koji su vakvinisani možda prenose virus nešto kraće vreme od onih koji nisu, ali da se širenje delta soja neće zaustaviti vakcinacijom. „Trenutni soj zaražava i vakcinisane osobe i zbog toga stvaranje kolektivnog imuniteta nije moguće”, kaže Polard dodajući da sumnja da će virus zbaciti sledeći soj koji će se verovatno još brže prenositi među vakcinisanima.„To je dodatni razlog da ne idemo u smeru stvaranja kolektivnog imuniteta vakcinacijom, kaže on, a prenosi Politico.

Polard objašnjava da je jedan od najjačih argumenata za vakcinaciju dece onaj da će to zaštiti odrasle. Ipak, on kaže da vakcinacija dece neće zaustaviti prenos virus i da treba obezbediti vakcinisanje odraslih širom sveta.U zemljama Evrope trenutno se vodi rasprava o tome da li je potrebno vakcinisati tinejdžere, a različite zemlje donose i različite odluke.

Polard je reagovao i na izjave britanskog ministra zdravlja Sajida Javida koji je potvrdio da od sledećeg meseca u Velikoj Britaniji kreće vakcinacija trećom dozom. Polard smatra da tu praksu treba prekinuti jer u suprotnom će se zemlja naći u situaciji u kojoj će stalno iznova vakcinisati ljude.Isto tako, kaže da bi trebalo zaustaviti masovna testiranja i preći na sistem dobrovoljnog kliničkog tesitiranja u kom se one osobe koje se osećaju dobro neće testirati i uskraćivati im obavljanje svakodnevnih zadataka, piše Telegraph.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar