MEĐU IZMEĐU

NETAKNUTE ŠUME NA UDARU

160 pregleda

Gotovo 20 posto preostalih netaknutih svetskih šumskih područja nalazi se u koncesiji eksploatacionih kompanija.

Prema najnovijoj studiji, na tom polju šumama, a posledično ni nama, ne piše se dobro.Nova studija međunarodnog Društva za zaštitu divljih životinja (WCS) i Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) otkriva poraznu činjenicu , a ona glasi da se gotovo 20 posto netaknutih tropskih šuma preklapa s koncesijama kompanija za eksploataciju, poput onih koje se bave rudarstvom i iskorišćavanjem nafte i gasa.

Reč je o području netaknutih tropskih šuma koje ukupno iznosi 975.000 kvadratnih kilometara, što otprilike odgovara veličini Egipta.Većina tih koncesija pripada rudarskim kompanijama (11,33 posto navedenih područja), dok 7,85 posto od navedene površine tih tropskih šuma pripada kompanijama za eksploataciju nafte i plina.Netaknute svetske šume važne su za očuvanje bioraznolikosti i za borbu protiv klimatskih promena. Istovremeno ta područja predstavljaju neka od poslednjih mesta na Zemlji koja još imaju obilje vrsta na gotovo prirodnom nivou.

Prema procenama iz 2013. godine, u svietu je još tad bilo nešto više od 2,22 biliona metara kvadratnih površine tropskih šuma. No tek 20 posto može se smatrati netaknutim, ali ta područja isto tako skladište oko 40 posto ugljenika koji se može pronaći u svim tropskim šumama sveta.Najmanje 35 odsto prebivalište politički i ekonomski marginaliziranog domorodačkog stanovništve, koje ih jedino štiti.Uprkos velikoj važnosti za bioraznolikost i čovečanstvo, njihova površina se smanjuje alarmantnom stopom. Samo od 2000. do 2013. godine izgubljeno je preko 7 posto tog dragocenog područja.

Rast eksploatacione industrije prepoznat je kao najveća pretnja, no ona nije adekvatno shvaćena sve do najnovije studije, prema čijim podacima su posebno ugrožena tri svetske tropska područja: Južna Amerika, Pacifički deo Azije i srednji deo Afrike. Od navedenih područja, najviše koncesija koje se preklapaju s netaknutim tropskim šumama nalazi se u srednjoj Africi, tačnije 26 posto ukupne površine netaknutih tropskih šuma na tom području.

Mnogi od tih eksploatacionih projekata još se nalaze u ranim fazama. To istovremeno znači priliku da se zaustavi potencijalna šteta pre nego se ona doista dogodi, ističe dr Hedli Grantam, vodeći autor studije.Autori studije preporučuju kompanijama za eksploataciju da svoje projekte uključe planove za izbegavanje štete, u saradnji s lokalnim vlastima. Isto tako, vladama savetuju da, ako je moguće, izbegavaju davanje koncesija u netaknutim šumskim područjima.Studija je objavljena u naučnom časopisu Frontiers in Forrests and Global Change.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar