МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕТАКНУТО 3% ПЛАНЕТЕ

Mauro PIMENTEL/AFP

У истраживање подручја дивљине није укључен Антарктик.

Најновије научно истраживање показало је да је само три одсто насељених делова земље остало еколошки нетакнуто, са здравим популацијама животиња и неометаним стаништем. Ови фрагменти дивљине који нису оштећени људским активностима углавном се налазе у деловима тропских шума Амазоније и Kонга, источносибирских и северноканадских шума и тундри и у пустињи Сахара.

Претходне анализе идентификовале су подручја дивљине на основу сателитских снимака и процениле да је између 20 и 40 посто површине Земље под људским утицајем. Међутим, научници који стоје иза нове студије тврде да шуме, саване и тундре могу изгледати нетакнуте одозго, али да на терену недостају виталне врсте. Слонови, на пример, шире семе и стварају важне чистине у шумама, док вукови могу контролисати популације јелена и лоса, преноси The Guardian.

Опште је прихваћено да се свет налази у кризи биолошке разноликости, с мноштвом популација дивљих животиња – од лавова до инсеката – који изумиру углавном због уништавања станишта. Неки научници мисле да почиње шесто масовно изумирање живота на Земљи, с озбиљним последицама по безбедност хране, чисте воде и ваздуха од којих човечанство зависи. „Оном што сматрамо нетакнутим стаништем недостају врсте које су људи ловили или су изумирале због инвазивних врста или болести, изјавио је Ендру Пламптре, један од аутора студије коју је спровео Секретаријат за кључна подручја биолошке разноликости у Kембриџу у Великој Британији.

Истраживање је објављено у часопису Frontiers in Forests and Global Change, а већина података односила се на сисаре, али је обухватала и птице, рибе, биљке, гмизавци и водоземце. Многа подручја идентификована као нетакнута налазе се на територијама којима су управљале домородачке заједнице. Анализом није обухваћен Антарктик.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар