MEĐU IZMEĐU

NOBEL ZA HEMIJU DVOJICI

185 pregleda
Kraljevska akademija Švedske

Benjamin List i Devid Makmilan ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju.

Nemac Benjamin List i Britanac Devid Makmilan ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju.Nagrađeni su zbog toga što su, kako je navedeno, razvili novi precizan alat za molekularnu konstrukciju – organokatalizu.Mnoga istraživačka područja i industrije zavise od sposobnosti hemičara da konstruišu molekule kojima se mogu stvoriti elastični i dugo upotrebljivi materijali, energija u baterijama ili sprečiti dalje napredovanje bolesti”, saopštili su iz Kraljevske akademije nauka Švedske.

Kako je istaknuto, za prethodno navedeno potrebni su katalizatori, tvari koje kontrolišu i ubrzavaju hemijske reakcije.Primera radi, katalizatori u automobilima otrovne materije iz izduvnih gasova pretvaraju u bezopasne molekule. Naše telo sadrži hiljade katalizatora u obliku enzima koji luče molekule potrebne za život”, obrazložili su.Ukazali su da su katalizatori osnovni alat za hemičare i da su naučnici dugo verovali da postoje samo dve vrste katalizatora – metali i enzimi.

„Benjamin List i Devid Makmilan dobitnici su Nobelove nagrade za hemiju, jer su razvili treći tip katalizatora. On se zove asimetrična organokataliza i nadovezuje se na male organske molekule”, objasnili su u Kraljevskoj akademiji nauka Švedske, a prenosi Euronjuz.List je rođen 1968. u Frankfurtu i radi na frankfurtskom Univerzitetu Gete. Makmilan je rođen 1968. u britanskom Belshillu, a radi na američkom Univerzitetu Prinston.

(Izcor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar