MEĐU IZMEĐU

OBEĆAVAJUĆE ISCELJENJE    

3.020 pregleda
Najviše u oftalmologiji (Vikipedija)

Visokotehnološkom preradom  različitih tkiva svežih leševa – tetive, fascije, rskavica, kost, koža, mišići, masno tkivo – u Rusiji je proizveden biomaterijal („aloplant”) koji se uspešno koristi u raznim oblastima medicine.

Prof. dr Radmilo Rončević

U Sveruskom centru za očnu i plastičnu hirurgiju proizveden je visokotehnološkom preradom  različitih tkiva svežih leševa – tetive, fascije, rskavica, kost, koža, mišići, masno tkivo – novi biomaterijal „aloplant” (Alloplant). U toku izrade neophodna je specijalna imunološka obrada da ga organizam kao starno telo ne bi odbacio. Naposletku se steriliše radiološkim metodama.

Najviše se koristi u oftalmologiji,
gde je doneo veliki napredak u lečenju
najtežih degenerativnih oboljenja.

Široka primena iziskivala je da po strukturi i sastavu bude različit, sada se koristi blizu 100 tipova u skoro svim oblastima medicine. Zavisno od primene, pojavljuje se kao tečnost, prah, čvrsti komadići, ovojnice i veći tvrdi komadi. Dejstvo biomaterijala se zasniva na nagomilavanju matičnih oko njemu, koje se potom transformišu u ćelije oštećenog tkiva. Tako se uznačajnoj meri regenerišu oštećena ili izubljena tkiva. „Aloplant” se već sada primenjuje u oko 250 bolnica u Ruskoj federaciji i više bolnica u svetu. Rezultati primene su opisani u većem broju naučnih radova u Ruskoj federaciji i svetu.

Za sada se najviše koristi u oftalmologiji, gde je doneo veliki napredak u lečenju najtežih degenerativnih oboljenja, kao što su pigmentni retinitis, dijabetična retinopatija, atrofija optičkog nerva, glaukom, staračke degenerativne promene na oku, progresivna kratkovidost i druge.

Ništa manje nije uspešna primena i u ortopediji u slučajevima hroničnih degenerativnih promena na kičmi, kuku, kolenu, laktu i drugim zglobovima. U stomatologiji sa uspehom leči teže oblike paradontopatije, degenerativnih promena na desnima i viličnoj  kosti oko zuba. I u lečenju nekih dermatoloških oboljenja zabeleženi su zapaženi prodori, na primer kod psorijaze.

Ernst Mugdašev (Vikipedija)

Najnovija istraživanja, čak, ukazuju da „aloplat” sprečava recidive malignih tumora, ako se neposredno posle operacija umetne na mesto gde je bio tumor. Isto tako se unosi u obolele delove organizma pri određenim hirurškim zahvatima, davanjuinjekcija i upražnjavanju farmakoakupunkture. Naučna istraživanja su pokazala da se potonjom primenom postižu znatno bolji ishodi u odnosu na klasičnu akupunkturu.

Stručnoj javnosti su krajem septembra u Beogradu, na prvom srpsko-ruskom simpozijumu regenerativne medicine, predstavljena su sva pomenuta dostignuća i druge brojne novine koje se više godina primenjuju u Ruskoj federaciji. Tim povodom gostovao je tim ruskih lekara, predvođen akademikom Ernstom Muldaševim, izumiteljem „aploplanta” i direktorom Sveruskom centru za očnu i plastičnu hirurgiju.

Veliku pažnju učesnika privukli su beznadežni slučajevi iz celog sveta kojima je pomoću „aloplanta” vraćen vid ili su posle nekroze i preloma glave butne kosti prohodali bez hirurške intervencije i ugradnje veštačkog kuka ili brza poboljšanja kod teških degenerativnih promena kičme i zglobova. Profesor Ernst Muldašev je istakao da je preterana subspecijalizacija u oftalmologiji znatno unazadila oftalmologiju, jer danas oftalmolozi ne vide celo oko što ima za posledice velike i česte stručne greške u tretmanu teških oboljenja.

Akademik Muldašev i njegovi saradnoci su izrazili spremnost da maksimalno pomognu u primeni „aloplanta” i drugih terapeutskih metoda u Srbiji.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar