MEĐU IZMEĐU

OPASNIJA OD ČERNOBILJA

162 pregleda

Fabrika nuklearnog otpada Ujedinjenog Kraljevstva Selafild u Kambriji nosi titulu „najopasnije industrijske zgrade u Zapadnoj Evropi”.

Za protekle dve godine dogodilo se čak 25 riskantnih slučajeva, piše britanski „San”. Navedeni incidenti odnose se na ozbiljne propuste: od curenja radijacije iz cevi, preko nezatvaranja buradi za nuklearni otpad, pa sve do prosipanja uranijumskog praha iz cevi iz kojih curi kiselina.

Prema navodima britanskog medija, u oktobru 2017. u tu fabriku bio je hitno pozvan tim specijalaca nakon što je došlo do incidenta s nestabilnim hemikalijama, što je izazvalo strah okolnog stanovništva, a svega mesec dana kasnije otkriveno je da je jedan radnik britanske fabrike bio izložen niskom nivou radijacije.

Takođe, ranije ove godine došlo je do oštećenja kabla visokog napona što je prouzrokovalo nestanak struje, što je primoralo Nuklearno regulatorno telo da konačno reaguje i fabrici pošalje zahtev za hitnim poboljšanjem sgiurnosti.

Lokalno stanovništvo živi u konstantnom strahu jer smatraju da je i jedan incident previše, a pogotovo nekoliko, koliko ih se dogodilo u toj fabrici nuklearnog otpada.

Međutim, rukovodstvo fabrike odgovara da razloga za brigu nema i da su svi dosadašnji incidenti bili na nivou „najmanje moguće opasnosti”.

U fabrici u Kambriji nalazi se zaliha od 140 tona plutonijuma, a u njoj se skladišti i nuklearni otpad iz ostalih nuklearnih reaktora Ujedinjenog Kraljevstva.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar