КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ОТКРИВЕНА ПЕТА СИЛА?

Fermilab (Wikipedia)

Она би могла да помогне у објашњавању неких великих загонетки о Универзуму које су научници покушавали да одгонетну последњих деценија. На пример, запажање да се ширење Универзума убрзавало приписано је мистериозном феномену познатом као тамна енергија.

Све силе које управљају нашим свакодневним искуствима, али и целим свемиром, могу се свести у само четири категорије: гравитација, електромагнетизам, јака и слаба сила. Међутим, научници су дошли до снажних доказа о постојању и пете силе која управља елементарним честицама – муонима. Све четири природне силе које свакодневно доживљавамо одређују како сви објекти и честице у свемиру међусобно делују. На пример, гравитација чини да предмети падају на земљу, а тешки се понашају као да су залепљени за под.

Вероватноћа да је резултат добијен у чикашкој лабораторији статистичка грешка износи један у 40.000. Тај ниво статистичке поузданости у науци се описује као 4,1 сигма. Да би се откриће сматрало коначно потврђеним, неопходна је статистичка поузданост од пет сигма, што значи да је шанса да је резултат истраживања случајан износи један у три и по милиона.

Сада, физичари кажу да су пронашли могуће знаке пете основне силе природе. То епохално откриће проистекло је из истраживања спроведених у близини Чикага. Према писању Би-Би-Сија, Веће за науку и технологију Уједињених нација наводи да добијени резултати „пружају снажне доказе о постојању до сада непознате субатомске честице или нове природне силе. Међутим, резултати експеримента „Муон ге-2 још увек не представљају коначан доказ да нова природна сила постоји.

Вероватноћа да је резултат добијен у чикашкој лабораторији статистичка грешка износи један у 40.000. Тај ниво статистичке поузданости у науци се описује као 4,1 сигма. Да би се откриће сматрало коначно потврђеним, неопходна је статистичка поузданост од пет сигма, што значи да је шанса да је резултат истраживања случајан износи један у три и по милиона.

Професор Марк Ланкастер, руководилац исраживања из Велике Британије, рекао је за Би-Би-Си њус да су „Открили интеракцију миона која није у складу са Стандардним моделом, односно тренутно општеприхваћеном теоријом која објашњава понашање елементарних честица у целом свемиру. Истраживач са Универзитета у Манчестеру додаје и да је ово веома узбудљиво откриће, јер „Упућује на будућност у којој ћемо имати нове законе физике, нове честице и нову силу за коју до сада нисмо знали.


Теватрон акцелератор
(Wikipedia)

Ово откриће је последње у низу обећавајућих резултата експеримената из физике честица спроведених у Сједињеним Државама, Јапану и најновијег из Великог хадронског сударача на швајцарско-француској граници. Професор Бен Аланах са Универзитета Кембриџ, који није био укључен у ова истраживања, каже да има осећај да ће ово бити стварно. „Током читаве научне каријере трагам за тим снагама и честицама изван онога што већ знамо, и то је то. Ово је тренутак који сам чекао и не могу да спавам јер сам превише узбуђен, каже професор Аланах.

Експеримент, обављен у Фермијевој националној лабораторији за акцелерацију у Батавији, у држави Илиноис, тражи знаке нових појава у физици проучавањем понашања субатомских честица миона, негативно наелектрисаних елементарних честица које су име добиле по грчком слову ми. Наиме, постоје субатомске честице које се састоје од још мањих честица, а постоје и оне које се не могу раставити на мање саставне делове и то су такозване, елементарне честице. Муони спадају у такве честице, налик су електронима, али су око две стотине пута теже од њих.

Тренутно, нико не зна како делује ова потенцијално нова сила, осим што утиче на честице миона. Теоријски физичари верују да би могла бити повезана с досад неоткривеном субатомском честицом. Постоји више теорија о тој честици.

У експерименту „Муон ге-2 честице су убрзаване унутар прстена обима 14 метара, а потом је на њих примењено магнетно поље. Према досада познатим законима физике, које описује поменути Стандардни модел, због магнетног поља миони би требало да трепере на одређени начин. Међутим, научници су уочили да су миони у експерименту треперели брже од очекиваног, а та промена би могла бити узрокована силом која је потпуно непозната у науци.

Тренутно, нико не зна како делује ова потенцијално нова сила, осим што утиче на честице миона. Теоријски физичари верују да би могла бити повезана с досад неоткривеном субатомском честицом. Постоји више теорија о тој хипотетској честици. Једнa каже да се ради о такозваном, лептокварку, а друга да се можда ради о Z’ бозону. Прошлог месеца су физичари који су радили експеримент на Великом хадронском сударачу, описали резултате који би могли да укажу на нову честицу и силу. Доктор Митеш Пател са Империјал колеџа у Лондону, који је био укључен у тај пројекат, напомиње да је у току права трка међу научницима да из ових експеримената извуку доказе да је у питању заиста нешто ново. Али за то ће им бити потребно још података и експеримената.

Пета основна сила могла би да помогне у објашњавању неких великих загонетки о Универзуму које су научници покушавали да одгонетну последњих деценија. На пример, запажање да се ширење Универзума убрзавало приписано је мистериозном феномену познатом као тамна енергија. Али неки истраживачи су још раније сугерисали да би то могао бити доказ и пете природне силе.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

1 коментар

 • Космос- пут ка истини
  Пут ка истини о космосу je везa између свега и ничега,
  извор непрекидног и принудног осцилаторног процеса .
  Основна и стална принудна сила настаје између реалног космоса, стварности, и ничега;
  до ничега, и даље од ничега, није могуће теоријски, јер садашња наука тврди да нешто не може настати из ничега.
  Задњу грешку коју можемо увести у теорије настанка космоса је појам ничега , односно појам математичке тачке.

  Па, крећем да грешим:
  – Лимес при ширењу или скупљању реалног космоса(црне материје, енергије) је у математичким бесконачним тачкама ничега.

  gradiuinflaciji.wordpress.com.

Оставите коментар