MEĐU IZMEĐU

PANČEVCI PRVO U PAMETI

252 pregleda

Koeficijent inteligencije predstavlja količnik sposobnosti kandidata prikazanih na testu i životne dobi. Prosečne osobe imaju aj-kju između 90 i 110. Nadarenima se smatraju oni čiji se aj-kju (IQ) nalazi između 120 i 140 po Katelovoj skali. Svi rezultati preko 140 predstavljaju izuzetno inteligentne osobe.

 Prema testiranju inteligencije koje radi udruženje Mensa Srbije „najinteligentniji grad” u Srbiji je Pančevo. Goran Tomin, predsednik Komisije za testiranje Mense Srbije, objašnjava za portal „Espreso” šta je kriterijum za članstvo u Mensi.

„Treba naglasiti da aj-kju 148 ili veći, što je kriterijum za članstvo u Mensi, po definiciji može da ostvari dva odsto opšte populacije, tako da je cilj Mense da na svojim testiranjima izdvoji te pojedince. Zbog toga je teško reći koji grad je najinteligentniji. Međutim, grad Pančevo ima najveću izlaznost na našim testiranjima, s obzirom na broj stanovnika. Iako dosta manji, Pančevo na testiranjima ima više kandidata nego Novi Sad. Samim tim je i broj onih koji na testu ostvare uslov za članstvo visok”, kaže on.

Tomin ističe da nema pravila koja populacija spada u najinteligentnije. „U jednom intervjuu smo rekli da se među najinteligentnijim pojedincima nalaze kako visoko obrazovani ljudi tako i oni bez škole. Pravila nema. Test koji mi zadajemo meri inteligenciju do aj-kju 156, po Katelovoj skali, što postiže jedan odsto ljudi. Takvih članova imamo mnogo i mi nikada ne možemo reći ko je od njih najinteligentniji, upravo zato što svi oni prebace gornji prag osetljivosti testa”, objašnjava Tomin.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar