MEĐU IZMEĐU

PIJEMO PRASTARU VODU

102 pregleda
Profimedia

Posmatrajući daleku zvezdu u nastajanju, astronomi su pronašli vodonik sličan onom u našem Sunčevom sistemu. Otkrili prve dokaze o povezanosti vode u našem solarnom sistemu i vode u ogromnom međuzvezdanom prostoru. Naime, pažljivo su posmatrali mladu zvezdu u nastajanju (protozvezdu) V883 Orionis, udaljenu oko 1.305 svetlosnih godina od Zemlje, sa diskom gasovitog materijala koji se formira oko nje.

Otkrili su da voda u njoj ima iste hemijske markere kao voda ovde. Stara je milijardama godina. Na osnovu toga su zaključili da je moguće da je voda u našem Sunčevom sistemu nastala mnogo pre Sunca, planeta i kometa. Integrisana je u planete dok su nastajale.Ako je to tačno, moguće je da i drugi planetarni sistemi imaju velike količine vode.Voda oko ove udaljene protozvezde sadrži odnos vodonika veoma sličan našoj vodi i deuterijumu kakav je kod nas. Ovo ukazuje na moguću jaku vezu između njih.

Za studiju, astronomi su koristili radio-teleskope ALMA u pustinji Atakama u Čileu da posmatraju diskove materije kako se formiraju oko zvezda. Posebnu pažnju posvetili su zoni gde vodeni led prelazi u gasovito stanje.Ovi teleskopi mogu da otkriju talasne dužine svetlosti u džinovskim oblacima duboko u međuzvezdanom prostoru. Istraživanjem ove svetlosti moguće je otkriti hemijski sastav i fizička svojstva oblaka molekula u predelima gustih oblaka gasa i prašine gde se formiraju nove zvezde, piše Mashable.

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar